Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κομισιόν: Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ελλάδα

Η Κομισιόν είχε προσπαθήσει να χτυπήσει το καμπανάκι στην Ελλάδα πολλές φορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Βρυξέλλες γνώριζαν ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας ήταν επίπλαστη.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένα θέσει σε επίπεδο Ecofin το ζήτημα για τα στατιστικά στοιχεία και τον προϋπολογισμό της Ελλάδας. "Δεν ανακαλύψαμε τι γινόταν με την ελληνική οικονομία τον Φεβρουάριο του 2010", ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελούσε θέμα συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Αρνήθηκε πάντως να προχωρήσει στο σχολιασμό των δηλώσεων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι Βρυξέλλες γνώριζαν ότι η κρίση βρισκόταν καθ' οδόν για την Ελλάδα, αλλά δεν μίλησαν.

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Η διαφθορά έφερε την κρίση

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις επί των επίμαχων δηλώσεων για το ρόλο των Βρυξελλών στην ελληνική κρίση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Με αυτές έβαλε στο επίκεντρο του προβλήματος τη διαφθορά.

"Πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς", δήλωσε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

"Για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις ευθύνες του επικεφαλής του Eurogroup, ο εκπρόσωπός του υποστήριξε ότι "ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη".
 
Irish Times: Ο Γιούνκερ γνώριζε εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σε δημοσιογράφο των Irish Times ότι γνώριζε εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια τις επιπτώσεις της διαφθοράς στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

"Τρία ή τέσσερα χρόνια πριν γνώριζα ότι ένα απο τα κυριότερα ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά [...] Τώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός λέγει, 'κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα'. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα.

"Ήταν σαφές ότι θα προέκυπτε αυτό το πρόβλημα. Γνωρίζαμε ότι θα προέκυπτε, καθώς υπήρχαν συζητήσεις για αυτό μεταξύ των Γερμανών, των Γάλλων και εμού", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε στην ανταποκρίτρια των Irish Times, Λάρα Μάρλοου, ότι ήταν σε θέση να προβλέψει την κρίση πολύ πριν εκδηλωθεί επειδή τα μικρά κράτη, όπως το Λουξεμβούργο, είναι καλύτεροι ακροατές από ό,τι μεγαλύτερα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου