Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στο Δούναβη η τοξική λάσπη

Στον Δούναβη πέρασε η τοξική κόκκινη λάσπη που διέρρευσε τη Δευτέρα από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου στη δυτική Ουγγαρία. Η απειλή για τις γειτονικές χώρες, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία, είναι ορατή ενώ εκφράζονται έντονοι φόβοι για τα ψάρια και τα φυτά του ποταμού.

Η Σερβία έχει ήδη ζητήσει από την Ουγγαρία στοιχεία για τη σύνθεση των τοξικών λυμάτων.

Την Παρασκευή ειδική ομάδα επιστημόνων πήρε δείγματα από τον ποταμό, όμως δεν διαπίστωσε σημαντική ζημιά στο υδάτινο οικοσύστημα του Δούναβη.

Από την άλλη πλευρά, η Greenpeace, που επίσης πήρε δείγματα, βρήκε 110 mg αρσενικού,  1,3 mg υδράργυρου και 660 mg χρωμίου ανά κιλό.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε αναλύσεις που διεξήχθησαν στη Βιέννη και στη Βουδαπέστη.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της οργάνωσης, οι συγκεντρώσεις του αρσενικού είναι διπλάσιες του φυσιολογικού.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας, Zoltan Illes, δήλωσε ότι η κόκκινη τοξική λάσπη, που καλύπτει έκταση 41 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα, ορισμένα εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Παράλληλα προειδοποίησε για περιβαλλοντικές καταστροφές, ειδικά στα υπόγεια ύδατα των τριών επαρχιών που επλήγησαν.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη υπέκυψε στα τραύματά του άλλος ένας τραυματίας, ανεβάζοντας τα θύματα της τοξικής λάσπης στα πέντε.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη, η Ουγγαρία ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καταστροφές όπως η συγκεκριμένη δεν σταματούν στα σύνορα και μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή αποτελεσματικής βοήθειας», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου