Συμφωνία τριετής συνεργασίας κατά της «πειρατείας» στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, υπέγραψαν 40 χώρες από τη Βόρειο Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη, προκειμένου να περιοριστεί η ζημία των πολυεθνικών, ένα φαινόμενο που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί σοβαρά, μεταξύ άλλων, και την οπτικοακουστική βιομηχανία.
Στο Μνημόνιο που υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και οι ΗΠΑ, συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών προκειμένου να λυθούν το συντομότερο δυνατό τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται σε εθνικό επίπεδο.
Επίσης, συμφωνήθηκε η διεθνής -διακρατική- συνεργασία για την επίλυση των όποιων ζητημάτων ανακύψουν, ενώ υπήρξε η δέσμευση για την έκδοση, το συντομότερο δυνατόν, ενός πληρέστερου κειμένου που θα καλύπτει το «πρόβλημα» στο σύνολό του.
Όπως ειπώθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια καταπολέμησης της πειρατείας, το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη θωράκιση πρώτα από όλα των θέσεων εργασίας».
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης μια ενιαίας άδειας για τα πνευματικά δικαιώματα σε όλες τις χώρες-μέλη της.
Ενας από τους βασικούς όρους της συμφωνίας Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) είναι ότι προβλέπει πως οι αρμόδιες αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να κατάσχουν πλαστά προϊόντα χωρίς να απαιτείται αίτηση από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων ή δικαστική απόφαση.
Οι συμμετέχουσες χώρες υποστήριξαν ότι οι οικονομίες τους έχουν υποστεί βλάβη από την απότομη άνοδο των πλαστών και πειρατικών προϊόντων στην αγορά, κατηγορώντας σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό το διαδίκτυο.
Τα έσοδα από το παγκόσμιο εμπόριο πλαστών και πειρατικών προϊόντων έχουν σημειώσει άνοδο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, το 2000 σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι η μουσική, η κινηματογραφική βιομηχανία και οι εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών χάνουν περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των πειρατικών εκδοχών.
πηγή-tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου