Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας Αμερικανών επιστημόνων για τους κοραλλιογενείς υφάλους στον κόλπο του Ομάν. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από το αμερικανικό Ινστιτούτο για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία, τα τοξικά φύκια στον Κόλπο του Ομάν κατέστρεψαν έναν κοραλλιογενή ύφαλο μέσα σε τρείς εβδομάδες.
Ειδικότερα, το 95% του υφάλου πέθανε, ενώ τα ψάρια στην περιοχή μειώθηκαν κατά 70%.
Η τοξική άλγη εμποδίζει τα κοράλλια να προσλάβουν ηλιακή ακτινοβολία και οξυγόνο.
Εκτός από τα τοξικά φύκια, στις κυριότερες απειλές για τους κοραλλιογενείς υφάλους συγκαταλέγεται η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, η ρύπανση και η εκτεταμένη αλιεία.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες διενήργησαν έρευνες σε δυο συγκεκριμένες περιοχές στον Κόλπο του Ομάν.
Στην μια περιοχή εμφανίστηκαν τοξικά φύκια που κάλυπταν έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μέσα σε τρεις εβδομάδες, τα κοράλλια κάτω από την τοξική άλγη είχαν καταστραφεί, γεγονός που επηρέασε τις κοινότητες ψαριών που ζούσαν εκεί.
Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση γρήγορα αυξανόμενων τοξικών φυκιών αποδίδεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές και στη χρήση χημικών και παρασιτοκτόνων.
Τα τοξικά φύκια στην επιφάνεια του νερού εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στα φυτά που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη φωτοσύνθεση.
Σημειώνεται ότι η επιβίωση των κοραλλιών εξαρτάται από τη συμβιωτική σχέση που έχουν με κάποια μικροσκοπικά θαλάσσια φυτά, προσκολλημένα πάνω τους, από τα οποία προσλαμβάνουν ενέργεια και οξυγόνο.
Όταν βρεθούν κάτω από συνθήκες πίεσης, τα κοράλλια αποβάλλουν αυτά τα μικροσκοπικά θαλάσσια φυτά και αρχίζουν να ασπρίζουν και σταδιακά πεθαίνουν.
πηγή-econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου