Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της β΄ δόσης

Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, 2,57 δισ. ευρώ, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ . Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Μουρίλο Πορτουγκάλ, δήλωσε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ότι...
η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμά τους αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει ήδη λάβει από τον Μάιο την πρώτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το ύψος του δανείου που θα δοθεί από το Ταμείο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Σταδιακά το κλίμα αλλάζει

Την έγκριση της εκταμίευσης της β΄δόσης από το ΔΝΤ, στη βάση, όπως είπε, των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας, ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα εκδήλωσης της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Στο οκτάμηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 7 δισ. χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, ανέφερε και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα είναι 12 δισ. χαμηλότερο.

Παράλληλα, νορβηγικό επενδυτικό σχήμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Σταδιακά το κλίμα αλλάζει για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αναλαμπή.

Κατά την ομιλία τουο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι είναι πιθανόν να γίνουν προσαρμογές στην πολιτική, ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο η κατεύθυνση, όπως είπε, είναι μία: «να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα και να αλλάξουμε τη χώρα».

Επανέλαβε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν έχουμε λήξη συναγερμού, αλλά «βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, δήλωσε ότι η πολιτική της μείωσης των ελλειμμάτων έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί βάζει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία πονάει εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε εκ νέου την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου