Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τελευταία ευκαιρία

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Οι δημοτικές, περιφερειακές εκλογές με βάση τους κανόνες του «Καλλικράτη»  αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για την αναβάθμιση των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μας. Η Αθήνα έχει αποκτήσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής μεγαλούπολης. Ο Πειραιάς βυθίζεται στην οικονομική αδυναμία και στις κοινωνικές αντιθέσεις.
Η Θεσσαλονίκη πάσχει από μια κρίση εσωστρέφειας, που της στερεί σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, και η Πάτρα δοκιμάζεται από την απαξίωση του παραγωγικού δυναμικού και την παράνομη μετανάστευση.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ανεξάρτητα από την ποιότητα της δημοτικής Αρχής. Το πρόβλημά τους είναι σύνθετο και επιβάλλεται η συνολική αντιμετώπισή του.

Αναγκαίος ο συντονισμός

Ο «Καλλικράτης» έτσι όπως τον παρουσιάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και άλλοθι για να αφεθούν στην κακή τους μοίρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει μέσω των ενισχυμένων δήμων την καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, όμως, επιβάλλονται δρακόντειες οικονομίες στο πλαίσιο του μνημονίου και δημιουργείται το ερώτημα πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθούν οι πρόσθετες αρμοδιότητες των μεγάλων δήμων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, οι περιφέρειες θα συμβάλλουν στη διοικητική αποκέντρωση και στην καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των διαφόρων περιοχών. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος της απόλυτης σύγχυσης των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης, της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εάν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, τα θεσμικά, οργανωτικά κενά που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και τους προσωπικούς, πολιτικούς ανταγωνισμούς, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε σημαντικές δυσλειτουργίες του νέου συστήματος.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μία σύγκρουση μεταξύ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, στην περίπτωση φυσικά που εκλεγούν, σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής αυστηρότητας και έλλειψης κονδυλίων.

Εάν κρίνουμε από τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων τετραετιών, θα χρειαστούν ο καλός συντονισμός κυβέρνησης, περιφέρειας, μεγάλων δήμων και η υπέρβαση των οικονομικών δυσκολιών και των πολιτικών αντιθέσεων για να μπει ένα τέλος στην υποβάθμιση των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου