Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν ο Απόφις προσκρούσει στη Γη ...

O Andrea Carusi, έχει εξειδικευτεί στη μελέτη των Αντικειμένων Κοντά στη Γη (Near Earth Objects) – σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και ο Απόφις - , είναι διδάκτωρ της Ιταλικής Αστροφυσικής Ένωσης και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.
Μελετά εντατικά τον Απόφι από το Δεκέμβριο του 2004 και είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις παρατηρήσεις, τις μετρήσεις, και τις αναλύσεις που έχουνε γίνει μέχρι σήμερα για την τροχιά και το μέγεθος του αστεροειδούς.  Ήταν το πλέον κατάλληλο άτομο για να μας εξηγήσει πρακτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της πρόσκρουσής του στον πλανήτη μας.

"Οι συνέπειες από την πρόσκρουση και τη συντριβή του Απόφις στη Γη, σχετίζονται με την τοποθεσία που θα γίνει η συντριβή του, αν θα είναι ξηρά ή θάλασσα. Η διάμετρος του Απόφις σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς είναι 320 μέτρα. Έτσι, αν πέσει στην ξηρά, ο κρατήρας που θα δημιουργηθεί θα είναι τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα. Σημαντικό ρόλο έχει και η τοποθεσία στην οποία θα πέσει, δηλαδή αν είναι ή όχι κατοικημένη περιοχή.

Οι επιπτώσεις μπορούν να επεκταθούν σε απόσταση σαράντα με πενήντα χιλιομέτρων από το σημείο της σύγκρουσης. Σε αντίθεση, αν προσκρούσει στη θάλασσα, δεν θα υπάρξει μεγάλος κρατήρας μεν, θα προκαλέσει όμως μεγάλο τσουνάμι, που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που συνέβη στην Ινδονησία το 2004", δηλώνει ο Andrea Carussi .

Σενάριο 1ο: Αν ο "Απόφις" προσκρούσει στη θάλασσα.

Εξαρτάται από την απόσταση που θα υπάρχει από το σημείο της πτώσης μέχρι την στεριά. Αν για παράδειγμα ο Απόφις πέσει στο μέσο του ωκεανού, τα κύματα στην ακτή θα έχουν ύψος μερικά μέτρα. Αν όμως, η πρόσκρουση γίνει κοντά στην ακτή, τότε το κύμα θα είναι καταστροφικό, αφού υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα τριάντα μέτρα.

Σενάριο 2: Αν ο "Απόφις" προσκρούσει στην ξηρά.

Δεν είναι εύκολο να προχωρήσω σε αυτή την σύγκριση, γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης με την ξηρά, η εκτιμώμενη δύναμη της έκρηξης θα είναι της τάξης των χιλίων μεγατόνων. Τώρα, οι πιο ισχυρές ατομικές βόμβες που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο είναι της τάξεως εξήντα ή ογδόντα μεγατόνων. Και καμία από αυτές δεν έχει ποτέ εκραγεί.

Τι όπλα έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του "Απόφις".

Μας είναι λοιπόν δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για αυτού του είδους την δύναμη, καθώς δεν έχουμε καμία συγκριτική ανάλυση.

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ίδια η έκρηξη που θα προκληθεί από την πρόσκρουση: ο άνεμος, η πίεση του αέρα, η θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί, τα υλικά που θα εκτοξευθούν, όλα αυτά έχουν μελετηθεί όσον αφορά στις επιπτώσεις της ατομικής βόμβας, αλλά όχι για τη δύναμη αυτού του μεγέθους. Έτσι, σαν τελικό συμπέρασμα, σας διαβεβαιώνω ότι κανένας δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιπτώσεις.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή!

διαβάστε αναλυτικά στο PYLES.TV

πηγή-madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου