Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τρία σενάρια στο τραπέζι για το ΦΠΑ

Επιβεβαίωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση εξετάζει, σε συνεργασία με την τρόικα, εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Όσον αφορά στο μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί όχι μόνο τη διατήρηση του δημοσίου πυλώνα, αλλά και την ισχυροποίησή του.
Για το πως ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα γίνει στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Για το ΦΠΑ παραδέχτηκε ότι η μετάταξη προϊόντων θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά. Τόνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Η κυβέρνηση εξετάζει τρεις εναλλακτικές:

1. Αύξηση κατά δύο μονάδων του ΦΠΑ για τα αγαθά που είναι στο 11%
2. Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ
3.  Εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Σχολιάζοντας τους φόρους στο πετρέλαιο, υποστήριξε ότι το κράτος επιδοτεί το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι άδικο γιατί κάποιοι το χρησιμοποιούν "για να θερμαίνουν πισίνες", όπως είπε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η εξίσωση των φόρων θα πλήξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Περιοδεία για να πειστούν οι αγορές

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη για την ενημέρωση θεσμικών επενδυτών. Την προσπάθεια στηρίζει η τρόικα, καθώς τον υπουργό θα συνοδεύουν εκπρόσωποί της.

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό και την εγκατάλειψη του "μικρού και ευέλικτου σχήματος", εκτίμησε ότι δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι δεν υπάρχει ορόσημο για την υλοποίησή τους.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου