Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δέκα χρόνια από τις εκλογές που οδήγησαν στην πτώση του Σλ.Μιλόσεβιτς

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Παρασκευή από τις εκλογές που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2000, στις εκλογές για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) ηττήθηκε από τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υποψήφιο της Ενωμένης Αντιπολίευσης (DOS).

Η νίκη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα αμφισβητήθηκε και 12 ημέρες αργότερα οι μαζικές διαδηλώσεις των Σέρβων επέφεραν την πτώση του καθεστώτος.

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,24% ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα αναδείχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο των εκλογών έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που έλαβε το 37% των ψήφων.

Οι Σοσιαλιστές αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό που έλαβε ο Κοστούνιτσα δεν ξεπέρασε το 50% και συνεπώς θα πρέπει να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Η Ενωμένη Αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Ζόραν Τζίντζιτς, οργάνωσε κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας, ζητώντας από τον Μιλόσεβιτς να παραδώσει την εξουσία.

Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων αυτών ήταν η εξέγερση της 5ης Οκτωβρίου όταν στο Βελιγράδι συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα, πυρπόλησαν, το κτίριο της Βουλής, της δημόσιας τηλεόρασης και έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης.

Ο Μιλόσεβιτς, μετά την άρνηση της ηγεσίας του στρατού να ικανοποιήσει το αίτημα του για χρήση ένοπλης βίας κατά των διαδηλωτών, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα του και παρέδωσε την εξουσία.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 11 Μαρτίου του 2006, στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), όπου δικάζονταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ζόραν Τζίντιτς ανέλαβε πρωθυπουργός της Σερβίας το 2001 και δύο χρόνια αργότερα στις 12 Μαρτίου του 2003 δολοφονήθηκε.

Στην πολιτική σκηνή της Σερβίας, σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ίδρυσε ο Μιλόσεβιτς (SPS) ασκεί πάλι εξουσία και μάλιστα σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), του οποίου ηγήθηκε ο Ζόραν Τζίντζιτς.

πηγή-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου