Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της συνόδου των μελών της Σύμβασης OSPAR για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον βορειοανατολικό Ατλαντικό. Ειδικότερα, οι χώρες του βορειοανατολικού Ατλαντικού απέρριψαν την πρόταση της Γερμανίας για γενική απαγόρευση εξορύξεων σε μεγάλα βάθη.
Σύμφωνα με τη Greenpeace, κατηγορηματική ήταν η άρνηση της Νορβηγίας, της Δανίας και της Βρετανίας καθώς οι οικονομίες τους στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο.
«Αντίθετα ακούστηκε μια καλύτερη πρόταση πριν πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Θα περιμένουμε την επίσημη παρουσίαση των εκθέσεων για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού τον Ιανουάριο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.
Λίγο μετά την έκρηξη της εξέδρας άντλησης πετρελαίου της BP «Deepwater Horizon» τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, απαγόρευσε για έξι μήνες τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού.
Η απαγόρευση ακυρώθηκε τον Ιούλιο από αμερικανικό δικαστήριο, ωστόσο επιβλήθηκε εκ νέου από τον Ομπάμα και τελικά λήγει στις 30 Νοεμβρίου.
Η αδυναμία της Γερμανίας πείσει τα υπόλοιπα μέλη της σύμβασης OSPAR να συναινέσουν στην απαγόρευση των εξορύξεων σε μεγάλα βάθη, σημαίνει ότι η εφαρμογή της πρότασης επαφίεται στην καλή θέληση κάθε χώρας ξεχωριστά.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, που ασκεί πιέσεις για επιβολή απαγόρευσης στις εξορύξεις μεγάλου βάθους, τόνισε ότι «η απόρριψη της πρότασης είναι μια μεγάλη νίκη για την πετρελαϊκή βιομηχανία».
«Οι εκπρόσωποι των μελών της Σύμβασης OSPAR που συναντήθηκαν στο Bergen της Νορβηγίας, δεν είχαν την πολιτική θέληση να μας προστατεύουν από μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, όπως αυτή στον Κόλπο του Μεξικού, αν και μπορούσαν να το κάνουν», τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του γραφείου της Greenpeace στη Νορβηγία.
Η σύμβαση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος του Βορειοανατολικού Ατλαντικού (σύμβαση OSPAR), ετέθη σε ισχύ στις 25 Μαρτίου 1998 και αποσκοπεί στην πρόληψη και την εξάλειψη της ρύπανσης, καθώς και στην προστασία της ως άνω θαλάσσιας ζώνης από τις αρνητικές επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
πηγή-econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου