Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

«Πώς βρήκαμε εκατοντάδες πλανήτες σαν τη Γη»

Ο αστρονόμος Ντίμιταρ Σασελόφ και οι συνάδελφοί του ερευνούν το διάστημα για πλανήτες σαν τη Γη. Η ύπαρξή τους ενδέχεται να μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε αιώνια ερωτήματα για την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας και στην πιθανότητα να υπάρχει αλλού.

Είναι αυτό το χημικό φαινόμενο συμπαντικό, ή είναι κάτι που εξαρτάται από τον πλανήτη; Είναι σαν τη βαρύτητα, η οποία είναι ίδια σε όλο το σύμπαν ή μπορούν να υπάρχουν διαφορετικά είδη βιοχημείας;

Η μελέτες τους στηρίζονται στο φαινόμενο της αλληλεπίδρασης του φωτός με την ύλη. Το πεδίο αυτό έρευνας φέρνει κοντά αστρονόμους, βιολόγους και χημικούς. Ο Σασελόφ, ερευνητής του προγράμματος «Κέπλερ» της NASA και συνιδρυτής του προγράμματος «Οι απαρχές της ζωής» του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Origins of Life Initiative), παρακολουθεί 100.000 αστέρια σε ένα τριετές «κυνήγι» εξωπλανητών. Αναζητά διελεύσεις, περάσματα δηλαδή σωμάτων μεταξύ άλλων ουρανίων σωμάτων και του παρατηρητή. Στην περίπτωσή μας, άλλων Ήλιων.

Κατά τις διελεύσεις τους αυτές, οι εξωπλανήτες αλληλεπιδρούν με το φως του εκάστοτε άστρου αλλάζοντας τη «χημική υπογραφή» των ακτίνων φωτός που έχουν «ακουμπήσει». Αυτή η απλή ιδέα, οδήγησε στην ανακάλυψη αρκετών εκατοντάδων τέτοιων πλανητών.

Η διάλεξη έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2010 στο συνέδριο TED. Μετάφραση Νικόλαος Μπενιάς, αναθεώρηση Γιώργος Λουκάκης.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου