Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Το δεύτερο θερμόμετρο καλοκαίρι ήταν το φετινό

Το δεύτερο θερμόμετρο καλοκαίρι, μετά από αυτό του 1998, ήταν το φετινό, σύμφωνα με το Science Daily. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφθασε τους 16,2 βαθμούς σε ξηρά και ωκεανούς, θερμοκρασία που είναι αυξημένη κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί Κελσίου).

Υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της Γης, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τον Ανατολικό Καναδά και τμήματα της Ανατολικής Ασίας. Ψυχρότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες υπήρξαν στην Αυστραλία, την Κεντρική Ρωσία και τη Νότια Αμερική.

Όσον αφορά στην κάλυψη των πόλων με πάγους, η Αρκτική Θάλασσα ήταν καλυμμένη σε μια έκταση περίπου 6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, μια επιφάνεια κατά 22% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος σε μικρότερη παγοκάλυψη μετά τον Αύγουστο του 2007 και ο 14ος συνεχόμενος Αύγουστος (1997-2010) με πάγους λιγότερους από τον διαχρονικό μέσο όρο.

Αύξηση σημειώθηκε και στη μέση θερμοκρασία της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου, η οποία ισοφάρισε το ρεκόρ του 1998, με 14,7 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

πηγή-madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου