Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Το μέλλον του κόσμου θα χτιστεί με την ευρυζωνικότητα»

Πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες για τον μισό πληθυσμό της Γης επιθυμεί εντός της επόμενης πενταετίας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οι κυβερνήσεις του κόσμου οφείλουν να τοποθετήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, τόνισε ο Χαμαντού Τούρε, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.

«Οι ηγέτες του κόσμου είναι ομόφωνοι: το μέλλον θα κτισθεί με την ευρυζωνικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, η πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα δεν έχει επιτύχει να φθάσει το 50%. Η Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, εκτιμά πως το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 30% στις ανεπτυγμένες και στο 10% στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις φτωχότερες από αυτές τα στοιχεία περιορίζονται μόλις στο 1%.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, σημειώνονται τεράστιες ανισότητες στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής είναι από τα πιο ακριβά αγαθά, αφού κοστίζει 40 φορές το μέσο μηνιαίο εισόδημα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, το Μακάο στην Κίνα είναι η φθηνότερη περιοχή αφού το κόστος αγγίζει μόλις το 0,3% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος. Παράλληλα, η Νιγηρία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών χωρών αναφορικά με την πρόσβαση στη σταθερή, ασύρματη τηλεφωνία καθώς και στην διαδικτυακή πρόσβαση.

Είναι γεγονός πάντως πως δεν υπάρχει διεθνώς μία κοινή συμφωνία για τον επακριβή καθορισμό του τι συνιστά «ευρυζωνικότητα».

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου