Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

 Επαφές Νίμιτς για το Σκοπιανό

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θα τεθεί επί τάπητος το βράδυ στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για Μάθιου Νιμιτς στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτς, την Κυριακή είχε συνάντηση στη με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ Κατά τη συνάντηση δεν υπεβλήθη νέα πρόταση με τον ειδικό μεσολαβητή να εκφράζει την ικανοποίηση του για το αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Χωρίς νέες προτάσεις

Χωρίς νέες προτάσεις, ιδέες, ή τμηματικές προτάσεις, έγινε στη Νέα Υόρκη η συν΄λαντηση του κ. Νίμιτς με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

«Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις. Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, έκανα προτάσεις στα δύο μέρη, οι οποίες δεν τα ικανοποιούσαν πλήρως, όμως νομίζω ότι κάποιες από τις ιδέες άξιζε τον κόπο που τις συζητήσαμε και για τον λόγο αυτό αισθάνομαι ικανοποιημένος. Ας επιτρέψουμε να συνεχισθεί η διαδικασία και να δούμε πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο κ. Νίμιτς, ο οποίος όμως διαπίστωσε ότι υπάρχει αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών και ότι το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών.

Σε ερώτηση αν το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι αρκετό ώστε οι δύο πλευρές να βρουν λύση μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι ποτέ δεν θέτει προθεσμίες, διότι, όπως είπε, αυτές δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση και δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες.

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, πρέσβης Ζόραν Γιόλεφσκι, ο οποίος συνόδευε τον κ. Ιβάνοφ στη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, δήλωσε ότι ο κ. Ιβάνοφ ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για τη θέση της χώρας σχετικά με το θέμα της ονομασίας.

«Ο πρόεδρος Ιβάνοφ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, το συντομότερο δυνατό, η οποία θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών της Μακεδονίας», πρόσθεσε ο κ. Γιόλεφσκι.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου