Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Φοιτητές: Ηλεκτρονικές μεταγραφές και συγγράμματα

Την υψηλή τεχνολογία θέτει από φέτος το υπουργείο Παιδείας στην υπηρεσία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, καθώς, με την αξιοποίηση δύο εφαρμογών που ανέπτυξε το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), επιχειρεί να...

εξορθολογίσει το σύστημα των μετεγγραφών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και, παράλληλα, να λύσει το πρόβλημα της έγκαιρης διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές της χώρας. «Υπολογιστικό νέφος».

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου, αξιοποιώντας την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους» («cloud computing») που εφήρμοσε το ΕΔΕΤ για τη δημιουργία του νέου υπολογιστικού κέντρου του υπουρ- γείου, πλέον υπάρχει η δυνατότητα για την εξυπηρέτηση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, καθώς η υπολογιστική δύναμη αντιστοιχεί με αυτήν περίπου 1.000 servers.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι χάρη στη χρήση της τεχνολογίας αυτής γίνεται δυνατή η εξοικονόμηση περίπου 4 εκατ. ευρώ από προμήθειες, αλλά και άλλων 6 εκατ. ευρώ από μείωση της καταναλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ψηφιακές μετεγγραφές

Όσον αφορά στις μετεγγραφές, μέσω ενός ειδικού ιστοτόπου που ανέπτυξε το ΕΔΕΤ (metegrafes.minedu.gr), από φέτος οι δικαιούχοι θα μπορούν να κά- νουν αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου την αίτηση για μετεγγραφή τους σε ομοειδές τμήμα άλλου ιδρύματος από αυτό στο οποίο αρχικά εισήχθησαν.

Η διαδικασία, όπως την περιέγραψαν ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαί- δευσης του υπουργείου Παιδείας Β. Παπάζογλου και ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ Π. Τσανάκας, είναι απλή και ασφαλής και δίνει τη δυνατότητα η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα μετά το τέλος της προθεσμίας (αντί για 2-2,5 μήνες που διαρκεί τώρα) και οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές να μη χάνουν εξάμηνο λόγω της γραφειοκρατίας.

Βεβαίως, η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η αίτηση μετεγγραφής θα έχει το χαρακτήρα υπεύθυνης δήλωσης και ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι στοιχεία του αιτούντος είναι ψευδή, τότε το δικαίωμα μετεγγραφής χάνεται οριστικά και ο φοιτητής διαγράφεται και από το αρχικό τμήμα εισαγωγής.

Από το υπουργείο υπογραμμίζεται ότι εκτός του ψηφιακού συστήματος μένει περίπου το 5% των ετησίων μετεγγραφών, που αφορά σε φοιτητές με ζητήματα υγείας ή σε μετεγγραφές με ποσοτικό περιορισμό. «Εύδοξος» για τα συγγράμματα Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία «Εύδοξος» (www.eudoxus.gr) αναλαμβάνει να λύσει οριστικά το ζήτημα της έγκαιρης και σωστής διανομής δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας ήδη έ- χουν καταγραφεί σχεδόν 43.000 έντυπα και ψηφιακά συγγράμματα, από 1.087 εκδότες, τα οποία αφορούν στα προγράμματα σπουδών 488 γραμματειών σχολών, και περίπου 300.000 φοιτητές.

Μέσω του «Εύδοξου» ο κάθε φοιτητής θα μπορεί να επιλέγει τα συγγράμματα του κάθε εξαμήνου, να βρί- σκει το σημείο διανομής τους καθώς και τη διαθεσιμότητα του κάθε εντύπου και να φροντίζει να τα προμηθεύεται εγκαίρως, ενώ οι εκδότες έχουν αναλβει την υποχρέωση ταχυμεταφοράς των συγγραμμάτων σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σημείο διανομής στην πόλη του δικαιούχου.

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι μέσω του «Εύδοξου» επιτυγχάνεται η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία διάθεσης των συγγραμμάτων, στις καθυστερήσεις στη διανομή τους, ενώ τόνισε ότι η υπηρεσία αυτή αποτελεί βήμα για να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι το ετήσιο κόστος των συγγραμμάτων φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ, χωρίς στο τέλος να υπάρχει έλεγχος ού- τε απολογισμός για τα χρήματα αυτά.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου