Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Αισιοδοξία Προβόπουλου για την οικονομία

Την πεποίθηση ότι «τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο» εξέφρασε επισκεπτόμενος τον πρωθυπουργό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Μικρή και συγκυριακή χαρακτηρίζουν την υστέρηση στα έσοδα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αναφορικά με το «κοινωνικό πακέτο» της κυβέρνησης, όπως αυτό θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τονίζουν πως «τα περιθώρια είναι γνωστά».


Επί τάπητος στη συνάντηση Παπανδρέου - Προβόπουλου, υπό την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τέθηκαν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο τομέας των εσόδων και οι γενικότερες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας.

«Το ευχάριστο είναι ότι τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τις δυσκολίες, φυσικά, που εξακολουθούν να υπάρχουν. Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν ληφθεί πολύ τολμηρές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από εδώ και πέρα», δήλωσε -απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό- ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα αφήνει πίσω της ένα φαύλο κύκλο που την ταλαιπώρησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα», καταλήγοντας: «Επομένως, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

«Σημαντικό το μήνυμα», απάντησε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει κατακτήσει τους πρώτους στόχους που έθεσε. «Υπάρχουν ακόμη βεβαίως στόχοι που θα δώσουν πρώτα απ' όλα την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στον κάθε πολίτη», συμπλήρωσε.
ΥΠΟΙΚ: «Τα περιθώρια είναι γνωστά»

Αναφερόμενοι στα χαρακτηριστικά του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου» της ΔΕΘ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν με νόημα πως «τα περιθώρια είναι γνωστά» και προσθέτουν: «σημασία δεν έχει μόνο τι θα δώσεις αλλά πώς θα διαχειριστείς αυτό που θα δώσεις».

Ως προς την υστέρηση των εσόδων η οποία παρατηρήθηκε σε σχέση με τους στόχους του Μνημονίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, τη χαρακτηρίζουν μικρή και συγκυριακή (περίπου 800 εκ.ευρώ, επισημαίνουν) και σημειώνουν πως έπονται διαδικασίες όπως η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων.

Τα παραπάνω συμπέφτουν με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αφήνοντας, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου