Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Εντυπο και όχι ηλεκτρονικό Τύπο προτιμούν οι Ιάπωνες

Παρά την ευρεία διάδοση του Internet και της ευρυζωνικότητας στη χώρα, εκατομμύρια Ιάπωνες εξακολουθούν καθημερινά να επιλέγουν τις εφημερίδες αντί των online ειδησεογραφικών σελίδων, αντίθετα από ότι συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις δυτικές χώρες...
Ρεπορτάζ των New York Times επισημαίνει ότι αρκετές φιλόδοξες προσπάθειες για ειδησεογραφικές σελίδες –κάποιες από αυτές πάνω στο μοντέλο της δημοσιογραφίας των πολιτών– απέτυχαν καθώς η απήχηση και τα έσοδά τους παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κατά κανόνα κάλυπταν θέματα που σπάνια ή ποτέ δεν αναφέρει ο γραπτός Τύπος και επέκριναν το εκδοτικό και πολιτικό κατεστημένο.

Χαρακτηριστικά ενώ στη γειτονική Νότιο Κορέα η ιστοσελίδα OhMyNews.com, η οποία έχει από πάνω από 60.000 δημοσιογράφους-αναγνώστες της είναι μία από τις πιο επιτυχημένες με σημαντική επιρροή στη πολιτική σκηνή, η ιαπωνική έκδοση έχει λιγότερες από 5.000 δημοσιογράφους-αναγνώστες σε μία χώρα με τριπλάσιο πληθυσμό.

Ο Τύπος θεωρείται ένας από τους πυλώνες της μεταπολεμικής κοινωνίας και μέρος του κατεστημένου. Η διατήρησή της ισχύος του, εξηγεί η εφημερίδα, οφείλεται και σε κοινωνικούς και πολιτισμικούς λόγους, όπως είναι η σχετική απουσία κομματικών συγκρούσεων.

Τα μπλογκ και τα φόρουμ κάθε τύπου κάθε άλλο παρά λείπουν από την ιντερνετική σκηνή της Ιαπωνίας αλλά οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες πωλούν από 5 ακόμα και 10 εκατομμύρια φύλλα την ημέρα.

Ωστόσο οι εφημερίδες παρουσιάζουν μία σταθερή, μικρή κάμψη στις κυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια και ακόμα και όσοι είδαν τις προσπάθειες τους να μην καταφέρνουν τα αναμενόμενα εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

πηγή-tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου