Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ο Κιλτίδης, η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ agelioforo.gr
noikonomou@ekdotiki.gr

Ηταν μια νύχτα του Φλεβάρη του 2006 σε γνωστό κεντρικό μπαρ της Κομοτηνής. Η Ντόρα Μπακογιάννη μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη της περιοδεία στη Θράκη ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και τα κομματικά στελέχη που τη συνόδευαν είχαν συγκεντρωθεί για ένα χαλαρωτικό ποτό...
Σε εκείνη τη συνάντηση, που είχε φόντο την κεντρική πλατεία της θρακιώτικης πόλης, ο κόσμος ήταν πολύς, τα τσιγάρα άναβαν και έσβηναν, τα ποτήρια με το ουίσκι γέμιζαν και άδειαζαν και στο μέσο βρισκόταν ο Κώστας Κιλτίδης, που τότε ήταν ακόμη βουλευτής της ΝΔ.

Εκείνο το βράδυ ο Κιλτίδης είχε μεγάλα κέφια και δε σταματούσε να διηγείται. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξιστορήσεις του αφορούσε το... μπάσιμό του στη ΝΔ, τον τρόπο δηλαδή που βρέθηκε στις «γαλάζιες» λίστες.

Οσο και αν φαίνεται σήμερα παράξενο, η αναρρίχηση του Κώστα Κιλτίδη στη ΝΔ δεν οφειλόταν στην Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά στον Μιλτιάδη Εβερτ. Μάλιστα, όπως ο ίδιος διηγήθηκε εκείνο το ζεστό βράδυ της Κομοτηνής στη «γαλάζια» ομήγυρη, δύο ήταν οι άνθρωποι που το 1994 τον έφεραν σε επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ: ο αείμνηστος Γιώργος Τζιτζικώστας και ο Νίκος Μπάλιος, που ήταν επί χρόνια το δεξί χέρι του Εβερτ.

Μάλιστα, ο... θρύλος θέλει τον Μιλτιάδη Εβερτ να έχει απειλήσει με διαγραφή από τη ΝΔ το σημερινό ανεξάρτητο βουλευτή, αν δεν είναι υποψήφιος με το κόμμα στις εκλογές του 1996! Ετσι τελικά ο Κώστας Κιλτίδης συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Κιλκίς, που τότε ετοίμαζε ο διευθυντής της Διοικούσας της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Βαγγέλης Δημητρίου.

Στο... νοσοκομείο


Τελικά ο Κιλτίδης, που αντλούσε τη δύναμή του από τον πρώην βουλευτή του Κιλκίς, Νίκο Αυγερινίδη, αλλά και από την αμεσότητα που διαθέτει στην επικοινωνία του με τους απλούς πολίτες, έκανε καλή εμφάνιση στην πρώτη του βουλευτική προσπάθεια και παραλίγο να βγει βουλευτής, χάνοντας την έδρα από τον Σάββα Τσιτουρίδη.

Από τότε εμφανίζονται και οι πρώτες αντιπαλότητες μεταξύ των δύο «γαλάζιων», που τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθούν. Από τη μια ο καραμανλικός Σάββας Τσιτουρίδης, επίλεκτο στέλεχος της «ομάδας των λοχαγών» που βοήθησαν σημαντικά στην ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, και από την άλλη ο εθνικοπατριωτικός λόγος του Κώστα Κιλτίδη, που πάντοτε δήλωνε έναν τόνο πιο ευαίσθητος απ' ό,τι η υπόλοιπη ΝΔ στα εθνικά θέματα.

Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, λένε ότι η κόντρα των δύο ήταν τόσο μεγάλη, που κάποτε οδήγησε το γιατρό στο επάγγελμα Κώστα Κιλτίδη στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Ηταν η εποχή που ο Σάββας Τσιτουρίδης βρισκόταν στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής για την υπόθεση των ομολόγων και το Μέγαρο Μαξίμου τηλεφωνούσε σχεδόν καθημερινά στον Κώστα Κιλτίδη, έτσι ώστε να μην κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση. Ετσι, ο εκρηκτικός βουλευτής δεν άντεξε...

Στο μεταξύ, ο Κιλτίδης επεκτείνει τις πολιτικές του γνωριμίες. Αν και κάποιοι θέλουν να τον φέρουν κοντά στον Κώστα Καραμανλή, που από το 1997 έχει γίνει πια πρόεδρος της ΝΔ, η πρωτοκαθεδρία που διαθέτει στο καραμανλικό σύστημα της Βόρειας Ελλάδας ο Σάββας Τσιτουρίδης κόβει τις γέφυρες που πήγαν να δημιουργηθούν μεταξύ της Ρηγίλλης και του Κιλτίδη.

Ετσι, ο τελευταίος θα προσεγγίσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις Κιλτίδη δεν κινούνταν στη φιλελεύθερη γραμμή που χαρακτήριζε πάντα τις απόψεις της κ. Μπακογιάννη. Οσο για την αφορμή, αυτή δόθηκε με τη διαγραφή του Γιώργου Σουφλιά από τη ΝΔ και μια επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην ΤΟ της Γουμένισσας. Εκεί θα γίνει και η πολιτική προσέγγιση, καθώς και οι δύο δήλωναν ότι διαφωνούν με την απόφαση Καραμανλή να διαγράψει το Σαρακατσάνο πολιτικό.

Πολιτική προσέγγιση του Κώστα Κιλτίδη υπάρχει και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, κάτι που και ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε ούτε όσον αφορά το παρελθόν ούτε όσον αφορά το μέλλον. Μάλιστα, πολλοί θυμίζουν ότι στο προ ΝΔ παρελθόν του, συχνά οι απόψεις του κ. Κιλτίδη κινούνταν σε πολύ πιο συντηρητικές θέσεις ακόμη και από τις απόψεις που εξέφρασε τα τελευταία χρόνια ο ΛΑΟΣ και ο πρόεδρός του.

Οσο για το μέλλον, ούτε ο ίδιος έχει κρύψει ποτέ τις πολιτικές του συμπάθειες προς το ΛΑΟΣ ή, για να χρησιμοποιήσουμε και τα δικά του λόγια, το γεγονός ότι «η ιδεολογική του ταυτότητα είναι συγγενική με αυτήν του ΛΑΟΣ».

Ο ανεμοστρόβιλος!


Τι θα κάνει στο μέλλον ο Κιλτίδης είναι ένα ερώτημα που τίθεται από πολλούς. Ο ίδιος παραπέμπει στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του και υπενθυμίζει μερικές από τις παραμέτρους της. Η πρώτη αφορά τη δέσμευση ότι δε θα μεταγραφεί σε κανένα άλλο πολιτικό κόμμα όσο διαρκεί η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τη σημερινή πολιτική αβεβαιότητα, η οποία δυσκολεύει τις οποιεσδήποτε προβλέψεις. Ετσι, το πολιτικό του μέλλον θα εξαρτηθεί και από το ποια κόμματα θα είναι παρόντα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές (ο Κιλτίδης έχει αποκλείσει μεταγραφή στην αυτοδιοίκηση), καθώς, όπως λέει, η πολιτική σήμερα μοιάζει με τον ανεμοστρόβιλο!

Το βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση του Κώστα Κιλτίδη από τη ΝΔ ανακατεύει τελείως την τράπουλα στο χώρο της κεντροδεξιάς στο Κιλκίς, τόσο σε βουλευτικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής «παρόντες» στη μάχη για τη δημαρχία του Κιλκίς δηλώνουν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- ο νομάρχης Κιλκίς, Βαγγέλης Μπαλάσκας, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος, Παύλος Πασσαλίδης, αλλά και ο Γιώργος Συμπιλίδης.

Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη των εθνικών εκλογών με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Γιώργος Συμπιλίδης και ο πολιτευτής του 2009 Γιώργος Γεωργαντάς. Ετσι, μετά την αποχώρηση Κιλτίδη, το Κιλκίς γυρίζει σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου