Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Το CERN ανοίγεται σε νέα μέλη

Ο οργανισμός που ερευνά τη θεωρία του Bing Bang το CERN και πραγματοποιεί για το σκοπό αυτό το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο στην Ελβετία, ανοίγει τις πόρτες του σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας να γίνουν μέλη όσες χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν μέλη...
Μέχρι σήμερα, ο 56χρονος επιστημονικός οργανισμός που εδρεύει κοντά στη Γενεύη στα σύνορα της Γαλλίας και της Ελβετίας, με ετήσιο προϋπολογισμό 10 δισεκ. ελβετικά φράγκα (8,7 δισεκ. δολάρια) επέτρεπε πλήρη συμμετοχή μόνο στα ευρωπαϊκά κράτη, παρότι συμμετέχουν επιστημονικές αποστολές και από μη-ευρωπαϊκά κράτη.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για την φυσική που αναγνωρίζει την αύξηση της παγκοσμιοποίησης σε αυτό το πεδίο» δήλωσε ο Μισέλ Σπιρό, πρόεδρος του CERN, που έλαβε τη σχετική απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι θα έρχονται περισσότερα χρήματα στο CERN, του οποίου ο προϋπολογισμός είναι προκαθορισμένος για μία πενταετία. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει επιπλέον κέρδη. Οι επικριτές του CERN κατηγορούν τον οργανισμό ότι καταναλώνει τεράστια ποσά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιο πρακτικούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή στο CERN υπάρχουν έξι μη ευρωπαϊκά κράτη ως παρατηρητές – Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, και ΗΠΑ –, ενώ παρευρίσκονται επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΗΕ και η UNESCO. Με τα τελευταία μέτρα αναμένεται να γίνουν πλήρη μέλη το Ισραήλ και η Τουρκία, καθώς και χώρες που δεν συμμετείχαν καθόλου όπως η Κύπρος, η Σερβία και η Σλοβενία.

πηγή-kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου