Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ζητούν δικαιοσύνη 50 χρόνια μετά...

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν τρεις γιοι του πρώην πρωθυπουργού του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα, εναντίον περίπου δέκα Βέλγων που θεωρούν ότι συνέργησαν στη σύλληψη και τη δολοφονία του πατέρα τους, τον Ιανουάριο του 1961. Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Le Soir» και «De Standard», οι δικηγόροι της οικογένειας Λουμούμπα θα προσφύγουν σήμερα στη Δικαιοσύνη, στηριζόμενοι σε μια κατηγορία για «εγκλήματα πολέμου», 49 χρόνια μετά τα γεγονότα...
Τα ονόματα των Βέλγων, τους οποίους κατηγορεί η οικογένεια, δεν έγιναν γνωστά, αλλά πρόκειται για πολιτικούς και στρατιωτικούς. Η προσφυγή συμπίπτει με την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Κονγκό, στις 30 Ιουνίου.

Κατά την τελετή ανεξαρτησίας της 30ής Ιουνίου του 1960, ο πρώτος πρωθυπουργός του ανεξάρτητου Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα ίχε εκφωνήσει πύρινο λόγο κατά της βελγικής αποικιοκρατικής πολιτικής.

Δύο μήνες αργότερα εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία. Ο στρατηγός Ζοζέφ Ντεζιρέ Μομπούτου κατέλαβε την εξουσία και ο Πατρίς Λουμούμπα συνελήφθη, υοβλήθηκε σε βασανιστήρια και δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1961.

Οι γιοι του Λουμούμπα στηρίζουν την προσφυγή τους στα συμπεράσματα βελγικής κοινοβουλευτικής έρευνας του 2001, η οποία απέδιδε ηθική ευθύνη στο Βέλγιο. Η βελγική κυβέρνηση είχε τότε ζητήσει συγγνώμη από το Κονγκό.

πηγή-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου