Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου από την naftemporiki.gr

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γίνονται επίδομα 500 ευρώ οι 13ος και 14ος! Κατηφείς και προβληματισμένοι όλοι στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ενέκριναν τα σκληρά μέτρα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μέτρα - φωτιά με στόχο την εξοικονόμηση 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Ο 13ος και ο 14ος μισθός στον δημόσιο τομέα μετατρέπεται σε επίδομα 500 ευρώ αντίστοιχα. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 30 δισ. ευρώ, επιπλέον εκείνης που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2010".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζητείται ελπίς...
Η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας και επιβάλλει σκληρότατες θυσίες στο λαό χωρίς να παρουσιάζει σχέδιο εξόδου από την κρίση".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πέτρινα χρόνια" καλούνται να ζήσουν όλοι οι Έλληνες, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, από τα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει τους μισθούς, τα επιδόματα και τις αυξήσεις και να καταστρατηγήσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, οδηγώντας σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης τους Έλληνες".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πείνα και εξαθλίωση για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ισοπέδωσαν μισθούς και συντάξεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το δίλημμα μεταξύ χρεωκοπίας και μεγάλων θυσιών έθεσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγες μόλις ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων σκληρών και πρωτοφανών για την νεοελληνική ιστορία μέτρων".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Θυσίες χωρίς προοπτική. Πρωτοφανή σε αγριότητα τα μέτρα λιτότητας".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τα άκρως επώδυνα μέτρα για τους εργαζομένους αλλά χωρίς το παραμικρό αναπτυξιακό πλαίσιο, με συνέπεια η οικονομία να εισέλθει σε έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο και τις μεγάλες θυσίες του λαού να μένουν χωρίς αντίκρισμα".
ΕΘΝΟΣ: "Ασφυξία για πέντε πέτρινα χρόνια. Άλλα 30 δισ. στις πλάτες μισθωτών - συνταξιούχων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πακέτο νέων μέτρων 30 δισ. ευρώ επωμίζονται -κυρίως- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η λιτότητα πάντως θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας - έως και το 2014".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι Εβραίοι... αγοράζουν 13 νησιά μας!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η τελική επιδίωξη ήταν και το πέτυχαν να μας γονατίσουν να σκύψουμε το Κεφάλι και να κάνουν κουμάντο όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και στα Εθνικά μας θέματα. Να μην μπορούμε ν' αρνηθούμε ότι μας προτείνουν. Έτσι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε μυστική συμφωνία με το Ισραήλ, το μεσάζοντα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ν' αγοράσει 13 νησιά μας ακατοίκητα για να αδειάσει τη λωρίδα της Γάζας από τους Παλαιστινίους και να τους εγκαταστήσει σ' αυτά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πατέρα, έμαθες τα νέα; "Ξέσκισα" όσους σε ψήφιζαν. Ξαναγύρισα την Ελλάδα στις δεκαετίες της υποτέλειας και της φτώχειας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πατέρα, η Ελλάδα δεν ανήκει πια στους Έλληνες. Κατάφερα όμως και τη διέσωσα με μεγάλο, πρωτοφανή δανεισμό και με μέτρα - σοκ μόνο εναντίον των αδύναμων και όσων ανοητως διόρισες στο Δημόσιο. Αυτά περίπου είπε ο "εθνοσωτήρ" Γιώργος Παπανδρέου στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, διαβάζοντας ως καλός μαθητής την ομιλία που του είχαν γράψει οι συνεργάτες του (ούτε μία πρόταση δεν είπε εκτός κειμένου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "-Έμαθες τα νέα πατέρα; Το ΠΑΣΟΚ πλέον υπηρετεί το ΔΝΤ την Κομισιόν και την Ευρ. Τράπεζα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "δεν κυβερνά πλέον τη χώρα. "Τα παράπονά σας στην τρόικα των επιτηρητών", είπε ο Γ. Παπανδρέου στις ηγεσίες των συνδικάτων καθιστώντας πλέον σαφές ότι η διακυβέρνηση της Ελλάδας πέρασε στα χέρια του ΔΝΤ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "4 χρόνια χωρίς ανάσα. Αφαίμαξη 41,6 δισ. για να μη χρεοκοπήσουμε".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με το πιο σκληρό πακέτο, που φέρνει απώλειες πάνω από δύο μισθούς στο Δημόσιο και στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, πρόσθετους φόρους και ανατροπές σε Εργασιακό και Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση έκλεισε τη συμφωνία δανεισμού 110 δισ. ευρώ από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στην τριετία 2010-2013. Τα μέτρα για 41,6 δισ. ευρώ στοχεύουν σε μείωση του ελλείμματος στο 2,6% το 2014".

ΕΣΤΙΑ: "Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα. Σε δραματικό τόνο εξηγγέλθησαν τα μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε άκρως δραματικό τόνο και εν μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ανεκοίνωσε χθες την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον δανεισμό της χώρας μας. Όπως ετόνισε ο κ. Παπανδρέου, άλλη επιλογή δεν υπήρχε".

ΤΑ ΝΕΑ: "Η μεγάλη θυσία. Κόβουν μισθούς και συντάξεις για 110 δισ. ευρώ. Μέτρα - οδοστρωτήρας για Δημόσιο και συνταξιούχους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τη λήψη πρωτοφανών μέτρων, που εξανεμίζουν τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αναγκάστηκε να συμφωνήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με 110 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ύστερα από έντονο παρασκήνιο, δεν θα υπάρξουν περικοπές στον ιδιωτικό τομέα".

City Press: "Σκληρά μέτρα χωρίς εγγύηση επιτυχίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ή μέτρα ή καταστροφή της χώρας: Το δίλημμα αυτό έθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την παρουσίαση του περιεχομένου της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας".
Metro "Μηδενίζουμε το κοντέρ...".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μια νέα εποχή ξεκίνησε χθες για τη χώρα, με την κυβέρνηση να επιλέγει μια οδυνηρή δημοσιονομική προσαρμογή, που προσεγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες μείωση του ελλείμματος μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση από την τρόικα, ευελπιστώντας να αποφύγει τον σκόπελο της χρεοκοπίας".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Φτωχότεροι οι Έλληνες. Στοίχημα επιβίωσης της χώρας με περικοπές "φωτιά".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Δανεικά με αίμα. Άγρια λιτότητα με αντάλλαγμα 110 δισ. από ΕΕ και ΔΝΤ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εποχή μακράς λιτότητας με σκληρές ανατροπές. Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά και νέοι φόροι στην αιχμή του "πακέτου".
"Σκληρά και επώδυνα φορολογικά και εισοδηματικά μέτρα, σε περιβάλλον ακόμα βαθύτερης ύφεσης, έλαβε τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, και ανακοίνωσε στις λεπτομέρειές τους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου" γράφει η «Ν».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επιβίωση με θυσίες 30 δισ. Ιστορικό στοίχημα για οικονομία - κοινωνία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Ευρωζώνη διαθέτει 80 δισ. ευρώ για το τριετές πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εκ των οποίων περισσότερα από 30 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Από τα 80 δισ. τα 10 δισ. ευρώ μένουν αποθεματικό σε ειδικό ταμείο που, αν παραστεί ανάγκη, θα διατεθούν σε ελληνικές τράπεζες για αύξηση της ρευστότητάς τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου