Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Eπισκόπηση Τύπου από την naftemporiki.gr

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαφθοράς στα νοσοκομεία, οι πιέσεις των Βρυξέλλων και του ΔΝΤ οι εξεταστικές επιτροπές, το ασφαλιστικό και οι εξελίξεις στη ΝΔ κυριαρχούν στον κυριακάτικο Τύπο.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόκκινο χαλί έστρωσαν τώρα στους Κινέζους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κόκκινο χαλί, μεταφορικά και κυριολεκτικά... έστρωσε η κυβέρνηση στον ισχυρό άνδρα της Cosco και τα «πρόθυμα» για επενδύσεις κεφάλαια που εκπροσωπεί, με τον ίδιο ωστόσο να εστιάζει το ενδιαφέρον του κυρίως στο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Πτώση των βάσεων δείχνουν τα πρώτα γραπτά".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι χαμηλές επιδόσεις στη Βιολογία και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ρίχνουν τα επίπεδα των μορίων στο 1ο, 3ο και 5ο επιστημονικό πεδίο".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα 10 μέρες πριν το συνέδριο του ΣΥΝ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα στον χώρο του ΣΥΝ αλλά και τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια που αναπτύσσονταιεντός του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφ΄όλης της ύλης συνέντευξης που παραχωρεί στην «Αυγή».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Ιδού οι ληστές των νοσοκομείων. Γιατροί, νοσοκόμοι και δεκάδες εταιρείες στο κύκλωμα της διαφθοράς".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ένα απίστευτο κύκλωμα διαφθοράς στα νοσοκομεία αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποίησαν τρία υπουργεία, σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη. Οι προμηθευτές ιατρικών υλικών χρεώνουν πολλαπλάσιες τιμές από αυτές που ισχύουν στην ΕΕ, επιβαρύνοντας κατά τρόπο ληστρικό τα ασφαλιστικά ταμεία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Οι ημερομηνίες-κλειδιά για τους ασφαλισμένους. Οι μεγάλοι χαμένοι και οι λίγοι κερδισμένοι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "καμία σύνταξη δεν θα απονέμεται σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών του ασφαλισμένου, πλην των μητέρων ανηλίκων και των βαρέων επαγγελμάτων, που αναθεωρούνται εκ βάθρων. Η πρόωρη αποχώρηση θα κοστίζει ακριβά σε μειώσεις του τελικού ποσού της σύνταξης".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Οι μαύρες λίστες με τα βαριά ονόματα της φοροδιαφυγής".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνει να αποδίδει η έρευνα των Αρχών για τον εντοπισμό των φυσικών προσώπων και όχι μόνο που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες εμπλέκουν διάσημους συμπολίτες μας... υπεράνω πάσης υποψίας σε μια σειρά από φορολογικές παραβάσεις. Τις επόμενες μέρες οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν ως ύποπτοι για να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ο Βαρθολομαίος κατηφορίζει σε βάραθρο!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "άστραψε και βρόντηξε, για μία ακόμη φορά, ο κανονικός Μητροπολίτης Αττικής κ. Νικόδημος Γκατζιρουλης. Με νέα γραφή του, καταγγέλλει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για όλα όσα επιχειρεί τα τελευταία χρόνια".

Η ΕΠΟΧΗ: "Αγρια συμμορία. Στρατόπεδο εργασίας οραματίζεται η Μέρκελ στην Ευρώπη. Κωμικοτραγική προσπάθεια «αυτοκάθαρσης» του ελληνικού πολιτικού συστήματος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τρομάζουν από τις αντιδράσεις που προκαλεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και η αναποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων. Βλέπουν την περιοριστική πολιτικής τους να οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία, σε ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τρομάζουν, αλλά δεν αλλάζουν. Σχεδιάζουν ακόμη σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές τάξεις των χωρών τους και για τις χώρες του Νότου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αρρυθμίας στην κυβέρνηση και αντιθέσεις υπουργών... Ενώ η χώρα έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι ΔΝΤ και Ε.Ε.".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "εικόνα έντονων αρρυθμιών που επιτείνουν τις αμφιβολίες για την ικανότητα αποτελεσματικής υλοποίησης της συμφωνίας της χώρας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ εμφανίζει η κυβέρνηση. Ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, ενώ ορισμένοι υπουργοί, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, επιχειρούν να αμβλύνουν σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Ο Καραμανλής πρέπει τώρα να απολογηθεί ενώπιον του λαού".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά την αποκαλυπτική κατάθεση στης Στ. Μαντέλη στην ειδική ανακρίτρια ο Καραμανλής πρέπει τώρα να απολογηθεί ενώπιον του λαού, να εξηγήσει τι συνέβη με το Βατοπαίδι και την καταστροφή της εθνικής οικονομίας, τι έγινε με τα σκάνδαλα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός και γιατί συγκάλυψε τα εγκλήματα που έκανε ο Σημίτης".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η μπόχα των σκανδάλων πνίγει τη δημόσια ζωή, ενώ παραλύει κυβέρνηση και αντιπολίτευση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οργισμένος ο κόσμος παρακολουθεί τον πόλεμο αποκαλύψεων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα κόμματα και τις φατρίες που συγκρούονται μέσα στην κυβέρνηση. Η δημόσια ζωή έχει εισέλθει για καλά σε μια περίοδο ακατάσχετης σκανδαλολογίας με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, για ένα πολιτικό σύστημα που δείχνει ανήμπορο και ετοιμόρροπο, κινδυνεύοντας να κατεδαφισθεί ακόμη και από τη δημοσιοποίηση μικρού μεγέθους σκανδάλων που θα περνούσαν πριν από χρόνια απαρατήρητα".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "«Επιχείρηση υπουργοδικεία». Σκάνδαλα. Καταιγίδα αποκαλύψεων στις εξεταστικές και ανάγκη για αίμα στην αρένα".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "σε δικαστικούς ρυθμούς κινείται πλέον η πολιτική ζωή υπό την πίεση της κοινής γνώμης που ζητά επίμονα κάποιοι επιτέλους να πληρώσουν για τις υποθέσεις διαφθοράς και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Προκαταρκτικές επιτροπές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών της Ν.Δ.".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δυναμώνει η απάντηση του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική. Λαϊκή κοινωνική συμμαχία και συστράτευση με το ΚΚΕ η διέξοδος".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι μεγαλειώδεις ταξικοί αγώνες του τελευταίου εξαμήνου αναδεικνύουν την τεράστια λαϊκή αντίθεση και απόρριψη των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, με τα οποία συντάχτηκε ο ΛΑ.Ο.Σ. και συμφωνεί η ΝΔ για να αντιμετωπίσει το κεφάλαιο την κρίση. Είναι στρατηγική της πλουτοκρατίας, επομένως στρατηγικά πρέπει να απαντήσει ο λαός. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια συμβάλλουν, ώστε να καταδικαστούν τα μέτρα στις εργατικές, λαϊκές συνειδήσεις, να ενισχύεται η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, η κοινή δράση εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Καλοκαιρινό «μποναμά» μας επιφυλάσσουν Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μονόδρομος θεωρείται η λήψη νέων εκτάκτων μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός το οποίο θα απαιτήσουν, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Σε τρία "μέτωπα" εκτείνονται τα νέα μέτρα που αναμένεται να αναγκαστεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση: το πρώτο είναι το προβληματικό Ασφαλιστικό, το δεύτερο ζήτημα είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τα λεγόμενα "κλειστά επαγγέλματα".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Χαστούκι σε όλους! Γκάλοπ της RASS φωτιά για κόμματα, πολιτικούς και επιχειρηματίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "«ηχηρό χαστούκι» για κόμματα, πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και επιχειρηματίες αποτελούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία «RASS» (17-21 Μαϊου) για το «ΠΑΡΟΝ», καθώς σ΄αυτήν αποτυπώνεται η αποδοκιμασία τους συνολικά από την ελληνική κοινωνία και η κρίση εμπιστοσύνης έναντι όλων. Οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον, δεν πιστεύουν ότι οι πολιτικοί μπορούν να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα δεν θεωρούν ικανούς και τους επιχειρηματίες να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Θερινή καταιγίδα με νέα σκληρά μέτρα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέο μπαράζ πιέσεων προς την κυβέρνηση για δραστικές και άμεσες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά εργασίας, αλλά και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ασκούν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, εν όψει της καθοριστικής εξέτασης της πορείας της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Το ΣΔΟΕ ψάχνει Ακη, Γιάννο και Σπήλιο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με πυξίδα την αρχή «follow the money», δηλαδή «ακολούθησε το χρήμα» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να διερευνήσει τι συνέβη «κρυφά και φανερά» την προηγούμενη δεκαετία στον σκοτεινό κόσμο των στρατιωτικών εξοπλισμών. Μόνο την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2007 οι Ελληνες φορολογούμενοι κατέβαλαν περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων. Σήμερα, πολλές από τις συμβάσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο δικαστικής έρευνας".

Realnews: "Εισήγηση-βόμβα κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. στον Αντ. Σαμαρά. Διώξε τον Καραμανλή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε διπλό εφιάλτη εξελίσσεται για τη Ν.Δ. -τόσο την... παλιά όσο και τη... νέα- η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Πρόσωπο του δράματος; Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, όχι πια με τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις των κυβερνήσεών του αλλά κυρίως με την εμμονή του να συνδέει την τύχη του με το μέλλον του κόμματος, φέρνει σε δύσκολη θέση τη Ρηγίλλης".

VETO της Κυριακής: "Ανοίγουν τώρα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. 9 φίρμες στο σκαμνί του ΣΔΟΕ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε άνοιγμα λογαριασμών και σαρωτικό φορολογικό έλεγχο γνωστών καλλιτεχνών στο χώρο του τραγουδιού προχωρά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος".

FREE SUNDAY: "Γερμανική πρέσα στην Ελλάδα"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Μέρκελ προωθεί αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Καλπάζει το δημόσιο χρέος, βαθαίνει η ύφεση. Ανησυχητικά σημάδια για τον τουρισμό, ελπίδα από επενδύσεις".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς. Πατρίδα, θρησκεία, σουβλάκι με πίτα, Datsun, Adidas και χάνι της Γραβιάς!".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Πολιτική και πολιτικοί έχουν χάσει την αξιοπιστίας τους. Κρίση αξιών πλήττει το πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Το πιεστικό ερώτημα που όλοι θέτουν, αλλά κανείς δεν τολμά, ή δεν θέλει να απαντήσει, παρόλο που κάποιοι γνωρίζουν πολύ καλά την απάντηση είναι ένα: Πώς φτάσαμε ως εδώ και ποιοι ευθύνονται;".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Οι Κινέζοι στο λιμάνι. Η Cosco και στη Θεσσαλονίκη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου