Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Έλληνες: Και καπνίζουν πολύ και αδιαφορούν για τους γύρω τους

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» παραμένει η Ελλάδα στο κάπνισμα. Μάλιστα, η χώρα μας καταγράφει όχι μόνο μία αλλά τρεις πρωτιές καθώς έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών, καπνίσματος σε δημόσιους χώρους καθώς και παθητικού καπνίσματος στο οικογενειακό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα...
σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 42% των Ελλήνων καπνίζει, ακολουθούν οι Βούλγαροι με 38% ενώ τελευταίοι στη λίστα είναι οι Σουηδοί, οι Φινλανδοί και οι Σλοβένοι με ποσοστά κοντά στο 20%.

Επίσης, το 60% των Ελλήνων εκτίθενται σε καπνό στους δημόσιους χώρους τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και η Σουηδία μόλις που αγγίζει το 10%.
 Όμως, οι Έλληνες καπνιστές δεν αδιαφορούν μόνο για τους γύρω τους αλλά ακόμα και για τα παιδιά τους! Συγκεκριμένα, 3 στους 10 Έλληνες εκθέτουν τους μη καπνίζοντες της οικογένειας τους σε καπνό, ενώ οι Γάλλοι σε ποσοστό μόλις 7%.

Σε επιστημονική συνάντηση για το κάπνισμα που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, οι Έλληνες γιατροί τόνισαν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πραγματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας χωρίς «παραθυράκια».

Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι εφικτή ακόμα και σε μια χώρα «θεριακλήδων» και αυτό το απέδειξε η Κύπρος. Ενώ στην Κύπρο τα ποσοστά καπνιστών είναι εξίσου υψηλά και οι Κύπριοι έχουν ίδια κουλτούρα με τους Έλληνες, από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος όχι μόνο υπήρξε απόλυτη συμμόρφωση αλλά και πολλοί καπνιστές αποφάσισαν να κόψουν το τσιγάρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, ο χρόνος στη λίστα αναμονής αυξήθηκε από μια εβδομάδα στους έξι μήνες!

πηγή-skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου