Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Επισπεύδουν τις αποκρατικοποιήσεις

Το σήμα για επιτάχυνση των διεργασιών στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων έδωσε χθες στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κάνοντας παράλληλα λόγο για φθηνή εργασία, ως «αναγκαστικό έκτακτο μέτρο» στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας...
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, αφού παρατήρησε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η λύση στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που υπάρχει «είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες», πρόσθεσε ότι "αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο, έκτακτο, μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα".

Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, αποφασίστηκε να τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου την επόμενη εβδομάδα ένα «ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων», το οποίο θα αφορά στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.
Όπως επισημάνθηκε, δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.
Πέραν αυτού, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

Αναφερόμενος στο θέμα των υψηλών τιμών που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η πολιτική για το θέμα αυτό να επικεντρωθεί στους άξονες: παρακολούθηση της αγοράς, επισήμανση και άρση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται, αναβάθμιση των θεσμών εποπτείας της αγοράς και προστασία του καταναλωτή και αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε πως κάποιες ΔΟΥ θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν και για το ασφαλιστικό ότι ισχύει το μνημόνιο που έχει υπογραφεί.

πηγή-adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου