Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Βρυξέλλες προς Βουλγαρία και Ρουμανία: Δεν πάτε καλά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε σήμερα τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για τις κακές επιδόσεις που συνεχίζουν να έχουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων τους, και ζήτησε περισσότερη πρόοδο στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία ήταν οι τελευταίες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ. Έγιναν μέλη το...
2007 και παρακολουθούνται οι προσπάθειές τους να εξαλείψουν την εκτεταμένη διαφθορά και, στην περίπτωση της Βουλγαρίας, να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα. Το 2008, η Επιτροπή πάγωσε εκατομμύρια ευρώ σε αρωγές προς τη Βουλγαρία λόγω της αποτυχίας της να καταπολεμήσει τη διαφθορά. "Η Επιτροπή καλεί τη Βουλγαρία να επεκτείνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της ώστε να πετύχει συγκεκριμένα, μετρήσιμα και σημαντικά αποτελέσματα", αναφέρεται σε έκθεση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.Για τη Ρουμανία, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το Βουκουρέστι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να βελτιώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας.

 Αντιδράσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Κάταλιν Πρεντόγιου δήλωσε ότι από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύεται ότι το Βουκουρέστι έχει καταφέρει να τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες. Ο κ. Πρεντόγιου είπε ότι η Ρουμανία έχει καταφέρει να τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων παρά το γεγονός ότι το 2009 ήταν μία δύσκολη χρονιά από πολιτικής και οικονομικής άποψης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί βασικό επίτευγμα της κυβέρνησης, της Βουλής αλλά και της δικαιοσύνης. Ο κ. Πρεντόγιου ανέφερε ότι πρόκειται για μια ενδιάμεση έκθεση και η κανονική έκθεση αξιολόγησης θα δοθεί το καλοκαίρι. Ο Ρουμάνος υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ένα σημαντικό μήνυμα που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του δικαστικού κλάδου στη Ρουμανία με τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας Μαργαρίτα Πόποβα δήλωσε ότι η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα θετικό σημάδι για τη Βουλγαρία και δίνει ώθηση στη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και είναι αποτέλεσμα ανταλλαγής χρήσιμων πληροφοριών ανάμεσα σε ΕΕ και Βουλγαρία.

πηγή-e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου