Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Του Γιώργου Κύρτσου

Μικρή συμβολή
Ανεξάρτητα από το πώς χαρακτηρίζονται τα μέτρα, με βάση και την πολιτική στόχευση των ενδιαφερομένων, είναι φανερό πως είναι ανεπαρκή. Τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο φτάνουν δεν φτάνουν για να καλύψουν το ετήσιο «καπέλο» από τη διεύρυνση των περιθωρίων στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα επιτόκια των ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου.
Το «πάγωμα» των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα αποφέρει σε ετήσια βάση 200 εκατομμύρια ευρώ. Η εισοδηματική λιτότητα θα εξοικονομήσει συνολικά 350 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται ελάχιστο σε σχέση με το θηριώδες δημοσιονομικό έλλειμμα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η δημοσιονομική βελτίωση που επιδιώκει η κυβέρνηση, αύξηση εσόδων και μείωση δημοσίων δαπανών, πρέπει να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το έλλειμμα του 2010 σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σημαντική είναι η συμβολή της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στη δημοσιονομική εξυγίανση. Εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, με μία μέθοδο, όμως, που έχει σοβαρές παρενέργειες στον πληθωρισμό και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει. Γι’ αυτό άλλωστε προχώρησε στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα. Ο ουσιαστικός έλεγχος των δαπανών που υπόσχεται η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη προϋποθέτει την καλύτερη οργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και σε αυτό τον τομέα, επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομικής δυναμικής στη διάρκεια του 2010.
Την κατάσταση περιπλέκει η κακή πορεία της πραγματικής οικονομίας, η οποία υποχρεώνει τους κυβερνητικούς αρμόδιους να μεταφέρουν χρονικά την όποια βελτίωση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Με την πραγματική οικονομία να πηγαίνει χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει εκτοξευθεί και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου να είναι αμφίβολης ή περιορισμένης αποτελεσματικότητας, είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα επιτύχουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το ασφαλιστικό
Οι χειρισμοί γύρω από το ασφαλιστικό αναδεικνύουν το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να περιέλθει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος δημιουργούσε μέχρι προχθές την εντύπωση ότι η κρίση του ασφαλιστικού συστήματος θα αντιμετωπιζόταν με νέους πόρους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε -αδειάζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τον κ. Λοβέρδο- ότι η όποια λύση δεν πρόκειται να αναζητηθεί σε «νέους πόρους και νέους φόρους» αλλά στην ουσιαστική μείωση των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση.
Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, με την οποία προετοίμασε το έδαφος για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ και τις διευκρινίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του ασφαλιστικού πειραματισμού και δεν έχει ολοκληρωμένη άποψη για τις οικονομίες που θα επιτευχθούν μέσω της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι η πολυσυζητημένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όποια μορφή και να πάρει, δεν πρόκειται να έχει άμεση απόδοση στο δημοσιονομικό επίπεδο. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται ολοένα περισσότερο προκειμένου να εκπληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία βασικές οικονομικές υποχρεώσεις τους και ο δραστικός περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος θα αποδειχθεί πρακτικά αδύνατος.
Ο κ. Αλμούνια
Με τις χθεσινές του δηλώσεις ο επίτροπος κ. Αλμούνια άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει πρόσθετα μέτρα σε αναζήτηση της δημοσιονομικής, οικονομικής σωτηρίας της. Είπε ότι το Μάρτιο θα εκτιμηθεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων και στη συνέχεια θα υπάρξουν οι αναγκαίοι έλεγχοι και οι διορθωτικές παρεμβάσεις. Ο Μάρτιος είναι πολύ κοντά και η επεξεργασία και η εφαρμογή ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής πολύ μακριά για να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση πριν από τον πρώτο κοινοτικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου