Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αναζητώντας φοιτητική στέγη

Τι να προσέξουν οι πρωτοετείς όταν ψάχνουν σπίτι σε μιαν άγνωστη γι’ αυτούς πόλη 

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου από την kathimerini.gr 

Τις απαιτούμενες οδηγίες προς τις δεκάδες χιλιάδες γονέων και εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την επικράτεια εξέδωσε προ ολίγων ημερών ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, προκειμένου να προφυλαχθούν από δυσάρεστα απρόοπτα.


Ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου, εκτός από την περίπτωση των μεγαλουπόλεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (π.χ. super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ).

Επίσης, πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι. Σε ό,τι αφορά τώρα, το καθεστώς που διέπει τις ενοικιάσεις, ο σύλλογος επισημαίνει ότι στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος, ή αόριστος χρόνος. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.  Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).

Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουν αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται οπωσδήποτε δικηγόρο, επισημαίνει ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου