Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η διαφθορά καλά κρατεί και στην Κίνα


Διεφθαρμένοι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν καταχρασθεί τουλάχιστον 87 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα μικρότερο των είκοσι ετών, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα.


Από 16.000 έως 18.000 στελέχη της κυβέρνησης ή κρατικών επιχειρήσεων έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή έχουν απλώς εξαφανισθεί αφού έλαβαν μίζες ύψους 800 δισεκατομμυρίων γιουάν (87,5 δισεκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αξιωματούχοι των ανώτερων βαθμίδων έχουν καταχρασθεί τα μεγαλύτερα ποσά και έχουν διαφύγει προς ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ενώ τα πιο χαμηλόβαθμα στελέχη έχουν την τάση να καταφεύγουν σε λιγότερο απομακρυσμένες χώρες όπως η Ρωσία και η Ταϊλάνδη.

Το Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιείται συχνά από διεφθαρμένους αξιωματούχους ως πύλη εισόδου στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Άλλοι επιλέγουν αφρικανικές ή λατινοαμερικανικές χώρες μέχρι να αποκτήσουν τα έγγραφα που τους επιτρέπουν να εγκατασταθούν σε κάποια δυτική χώρα.

Ορισμένοι έχουν διαφύγει παίρνοντας μαζί τους τα χρήματα που έχουν καταχρασθεί υπό μορφήν ρευστού στις αποσκευές τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κινεζική ηγεσία πληθαίνει τα μέτρα κατά της διαφθοράς μετά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, χωρίς να έχει καταφέρει να ελέγξει αυτή τη μάστιγα που υπονομεύει τη νομιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος και τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

Ο πρόεδρος Χου Τζιντάο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Κόμμα η εξάλειψη της διαφθοράς των στελεχών του.

Πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου