Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Οικολογικές πλωτές πλατφόρμες πολλαπλών χρήσεων


Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά την «Υδριάδα», την πλωτή οικολογική μονάδα αφαλάτωσης, έρχεται να μας προτείνει και άλλους τρόπους χρήσης τέτοιων μονάδων.


Βασική ιδέα είναι να συνδυαστούν πολλές λειτουργίες πάνω σε μία πλωτή πλατφόρμα με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι επιδράσεις στο περιβάλλον των δράσεων που θα ενσωματωθούν σε αυτή. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει πως μια πλατφόρμα τέτοιου τύπου μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το περιβάλλον, αφού με σεβασμό πάντα προς αυτό, θα μειώσει τους ρύπους και την καταστροφή που επιφέρουν αυτές οι λειτουργίες όταν γίνονται συμβατικά και όχι πάνω στην πλατφόρμα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρεται στον σχεδιασμό μιας καινοτόμου ολοκληρωμένης πλωτής πλατφόρμας ανοικτής θάλασσας πολλαπλών χρήσεων, η οποία στηρίζεται πάνω στην βραβευμένη τεχνολογία της «Υδριάδας», της πλωτής πλατφόρμας αφαλάτωσης. Στη νέα πλατφόρμα θα υπάρχουν: συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, συστήματα κυματικής ενέργειας, αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, ιχθυοκαλλιέργειες ανοικτής θάλασσας και υποδομές υποστήριξης περιβαλλοντικού ελέγχου και επιστημονικής έρευνας.

Που αποσκοπεί

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα στρέφεται κυρίως γύρω από το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών. Οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται δραματικά ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση ψαριών παγκοσμίως. Οι ιχθυοκαλλιέργειες παρουσιάζουν κορεσμό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Όταν τις βάζουμε σε προστατευμένους κόλπους επιβαρύνουμε σημαντικά το περιβάλλον αλλά και την υγεία των ψαριών. Η λύση είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες να πάνε σε ανοικτές θάλασσες και σε αυτό το σημείο ακριβώς η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Αιγαίου προτείνει τη χρήση της πλωτής πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων.

Η Υδριάδα

Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο, ελληνική οικολογική μονάδα αφαλάτωσης. Είναι μια παγκόσμια πρωτότυπη ιδέα, από ελληνικά μυαλά που μπορεί να λύσει με «πράσινο» τρόπο το πρόβλημα υδροδότησης των νησιών.  Η «Υδριάδα» δημιουργήθηκε το 2007 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τώρα βρίσκεται στο νησί της Ηρακλειάς, στον κόλπο του Αγ. Γεωργίου,στις Κυκλάδες, όπου και λειτουργεί κανονικά.

Η «Υδριάδα» χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους για να παράγει ενέργεια. Πρόκειται για μια πλατφόρμα αυτόνομη που χρησιμοποιεί τον ήλιο και τον άνεμο παράγει ρεύμα και με αυτό το ρεύμα παίρνει το θαλασσινό νερό και το κάνει πόσιμο. Η ανεμογεννήτρια και τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα πάνω της εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να παράγει ικανές ποσότητες νερού ώστε να καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες των 100 περίπου κατοίκων του νησιού. Σε γενικές γραμμές παράγει 50 κυβικά νερού  την ημέρα.

Η μονάδα είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη έτσι ώστε να παραμένει «σταθερή» και στις δυσκολότερες καιρικές συνθήκες. Είναι ένα πλωτό σύστημα, σαν βάρκα, έχει άγκυρες σε τέσσερα σημεία και είναι πλήρως αυτοματοποιημένο.

Η "Υδριάδα" έχει τιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το βραβείο Regio Star ως καινοτόμα πρακτική που συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα. Πρόκειται για μια πρωτοπορία που ίσως μπορέσει να λύσει με οικολογικό τρόπο, το πρόβλημα λειψυδρίας των νησιών και όχι μόνο. Δυστυχώς βέβαια υπάρχουν κάποια προβλήματα με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι θα λυθούν σύντομα.

Πηγή-kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου