Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Στη Γηραιά Ηπειρο ριζώνει ο ρατσισμός


Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα ρατσιστικά φαινόμενα στην Ευρώπη κρούει η Επιτροπή Κατά του Ρατσισμού (ΕCRI) και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ετήσια έκθεση της επιτροπής σχετικά με τις δραστηριότητες που ανέλαβε το 2010 καταλήγει με το ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο ρατσισμός στη Γηραιά Ηπειρο δεν αποτελεί πια ένα περιθωριακό φαινόμενο, αλλά ενισχυόμενος από την οικονομική κρίση, τείνει να λάβει μόνιμες διαστάσεις.

Το ΕCRI θεωρεί πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης είναι ο ρατσισμός κατά των Τσιγγάνων - Ρομά, ενώ εκφράζει φόβους ότι οι διαδοχικές επιθέσεις κατά της πολυπολιτισμικότητας θα οδηγήσουν, εντέλει, στον κατακερματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

«Τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας διαρκώς αυξάνονται στις ευρωπαϊκές χώρες», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Η ρατσιστική υστερία υποδαυλίζεται ακόμη και από τους πολιτικούς που καταφεύγουν όλο και πιο συχνά σε ξενόφοβα και αντιμουσουλμανικά κηρύγματα», υπογραμμίζουν σ’ άλλο σημείο.

«Αρκετοί καταφεύγουν ακόμα και σε δημοψηφίσματα για τον αποκλεισμό θρησκευτικών μειονοτήτων από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», σημειώνεται.

Στην έκθεση του ΕCRI, το οποίο παρακολουθεί τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνεται ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους πρόσφυγες και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας και πως υπερεθνικιστικές οργανώσεις υποκίνησαν εθνοτικές συγκρούσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση δίνεται στην επιθετική συμπεριφορά έναντι των Τσιγγάνων - Ρομά. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών», σημειώνεται στην έκθεση. «Αντί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν αποδυθεί σ’ έναν άτυπο συναγωνισμό για τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά, είτε παρέχοντάς τους μηδενική προστασία, είτε προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα μέλλον με περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνησή τους», υπογραμμίζεται.

«Η μη αποδοχή των Ρομά που προέρχονται από την ανατολική και την κεντρική Ευρώπη αποτελεί, φυσικά, μέρος ενός γενικότερου φαινομένου, καθώς σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη η αντιπάθεια προς τους μετανάστες έχει αυξηθεί ραγδαία», καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο αρμόδιος για θέματα ρατσισμού ανά τον κόσμο, του ΟΗΕ, Γκιθού Μουιγκάι, εξέφρασε χθες τη βαθιά του λύπη για τις διακρίσεις σε βάρος κυρίως των Ρομά επί ευρωπαϊκού εδάφους. 

«Μολονότι έγιναν προσπάθειες τόσο σε περιφερειακό, όσο και εθνικό επίπεδο, η πραγματικότητα είναι πως η κατάσταση επιδεινώθηκε», σχολίασε ο κ. Μουιγκάι. «Απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των Ρομά στην Ευρώπη», συνέχισε ο ίδιος. 

Κατά τον κ. Μουιγκάι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αδύνατη δίχως μια συνολική του προσέγγιση σε νομικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.

Πηγή-kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου