
Ειδικότερα, την πρώτη θέση στη λίστα των εχθρικών χωρών έναντι της Τουρκίας, έδωσαν στο Ισραήλ 40 στους 100 ερωτηθέντες. Έπονται οι ΗΠΑ με ποσοστό 33%, η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 8%, το Ιράκ με 7%, η Αρμενία, η Ρωσία, η Γερμανία και το Ιράν με 4% για κάθε μία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, ως προς το Κυπριακό, το εύρημα της έρευνας ότι ειρηνική λύση που θα στηρίζεται στον συμβιβασμό επιθυμούν 22% του τουρκικού λαού και ακολουθούν οι επιλογές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με 9%, η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία με 8% και η ανεξαρτητοποίηση των κατεχομένων με 6%.
Στο ερώτημα, ως προς την επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος, ποσοστό 46% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι αρνητική, 29% θετική, 12% ούτε θετική ούτε αρνητική και 13% «δεν ξέρω».
Το Κυπριακό, δε, είναι με ποσοστό 4% το τέταρτο σημαντικότερο θέμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Προηγούνται οι σχέσεις με την ΕΕ (14%) με το Ισραήλ (7%) και με τις ΗΠΑ (5%).
Οι φιλικές προς την Τουρκία χώρες έχουν ως εξής: Ιράν (13%), Αζερμπαιτζάν (10%), ΗΠΑ (10%), Πακιστάν (9%), Συρία (8%), Γερμανία (7%). Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει με 23%, η επιλογή «καμία χώρα δεν είναι φιλική».
Στην ερώτηση ποιά είναι η μεγαλύτερη απειλή που δέχεται η Τουρκία δόθηκαν οι απαντήσεις: ΡΚΚ/τρομοκρατία 14%, ΗΠΑ 12%, διεθνής τρομοκρατία 11%, Ισραήλ 10%.
Το 65% των ερωτηθέντων βρίσκει θετική την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην ερώτηση για ποιό λόγο επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ, οι ερωτηθέντες έδωσαν τις απαντήσεις: για διευκόλυνση στις θεωρήσεις 22%, οικονομικό όφελος 21%, δημοκρατία 13%, οικονομικές ευκαιρίες 8%, άνοδος βιοτικού επιπέδου 7%.
Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, 27% θεωρούν τις σχέσεις φιλικές, 52% μη φιλικές και 17% ούτε φιλικές, ούτε μη φιλικές.
Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, οι απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για το ποιος εμποδίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή έχουν ως εξής: Ισραήλ (23%), ΗΠΑ (12%), τρομοκρατία (7%), η αδυναμία των χωρών να ενώσουν τη φωνή τους (4%).
Τέλος, στην ερώτηση, αν η Τουρκία μπορεί να γίνει πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό μοντέλο για τη Μέση Ανατολή, οι θετικές απαντήσεις ήταν αντίστοιχα, 72%, 80% και 82%.
πηγή-e-typos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου