Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Το Ισραήλ είναι η πιο εχθρική χώρα απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα - Δεύτερος "εχθρός", οι ΗΠΑ, τρίτος η Ελλάδα

Το Ισραήλ είναι για την Τουρκία η πιο εχθρική χώρα, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Τουρκίας (TESEV), σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική, κατά το διάστημα 6-14 Δεκεμβρίου 2010, σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Ειδικότερα, την πρώτη θέση στη λίστα των εχθρικών χωρών έναντι της Τουρκίας, έδωσαν στο Ισραήλ 40 στους 100 ερωτηθέντες. Έπονται οι ΗΠΑ με ποσοστό 33%, η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 8%, το Ιράκ με 7%, η Αρμενία, η Ρωσία, η Γερμανία και το Ιράν με 4% για κάθε μία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, ως προς το Κυπριακό, το εύρημα της έρευνας ότι ειρηνική λύση που θα στηρίζεται στον συμβιβασμό επιθυμούν 22% του τουρκικού λαού και ακολουθούν οι επιλογές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με 9%, η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία με 8% και η ανεξαρτητοποίηση των κατεχομένων με 6%.

Στο ερώτημα, ως προς την επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος, ποσοστό 46% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι αρνητική, 29% θετική, 12% ούτε θετική ούτε αρνητική και 13% «δεν ξέρω».

Το Κυπριακό, δε, είναι με ποσοστό 4% το τέταρτο σημαντικότερο θέμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Προηγούνται οι σχέσεις με την ΕΕ (14%) με το Ισραήλ (7%) και με τις ΗΠΑ (5%).

Οι φιλικές προς την Τουρκία χώρες έχουν ως εξής: Ιράν (13%), Αζερμπαιτζάν (10%), ΗΠΑ (10%), Πακιστάν (9%), Συρία (8%), Γερμανία (7%). Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει με 23%, η επιλογή «καμία χώρα δεν είναι φιλική».
   
Στην ερώτηση ποιά είναι η μεγαλύτερη απειλή που δέχεται η Τουρκία δόθηκαν οι απαντήσεις: ΡΚΚ/τρομοκρατία 14%, ΗΠΑ 12%, διεθνής τρομοκρατία 11%, Ισραήλ 10%.
   
Το 65% των ερωτηθέντων βρίσκει θετική την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην ερώτηση για ποιό λόγο επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ, οι ερωτηθέντες έδωσαν τις απαντήσεις: για διευκόλυνση στις θεωρήσεις 22%, οικονομικό όφελος 21%, δημοκρατία 13%, οικονομικές ευκαιρίες 8%, άνοδος βιοτικού επιπέδου 7%.

Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, 27% θεωρούν τις σχέσεις φιλικές, 52% μη φιλικές και 17% ούτε φιλικές, ούτε μη φιλικές.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, οι απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για το ποιος εμποδίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή έχουν ως εξής: Ισραήλ (23%), ΗΠΑ (12%), τρομοκρατία (7%), η αδυναμία των χωρών να ενώσουν τη φωνή τους (4%).

Τέλος, στην ερώτηση, αν η Τουρκία μπορεί να γίνει πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό μοντέλο για τη Μέση Ανατολή, οι θετικές απαντήσεις ήταν αντίστοιχα, 72%, 80% και 82%.

πηγή-e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου