Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις προτιμήσεις των Ελλήνων τηλεθεατών

Η επιλογή ενημέρωσης διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και την πολιτική θέση των ανθρώπων. Η ποιοτική αξιολόγηση του τρόπου ενημέρωσης σίγουρα μπορεί να βοηθήσει ώστε να αξιοποιηθούν προτάσεις και παρατηρήσεις για μια πιο...

ουσιώδη και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Σύμφωνα με έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας της εφημερίδας «Το Ποντίκι» με τη συνεργασία του Λέκτορα Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Βαμβακά, προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον «καταμερισμό» της εμπιστοσύνης του κοινού στα διάφορα ΜΜΕ και τα προγράμματά τους.

Η εμπιστοσύνη για την ενημέρωση διαφέρει ανάμεσα σε άτομα νεαρής ηλικίας και μεγαλύτερους. Σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι φαίνονται να εμπιστεύονται περισσότερο, για την ενημέρωσή τους, το διαδίκτυο, απο τους μεγαλύτερους που εμπιστεύονται την τηλεόραση.

Τα δύο αυτά μέσα θεωρούνται απο το μεγαλύτερο ποσοστό τα πιο άξια εμπιστοσύνης ενώ ακολουθούν οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων παρακολουθεί τηλεόραση 1 με 3 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ 1 στους 4 δηλώνει ότι παρακολουθεί λιγότερο από μία ώρα. Η διάρκεια τηλεθέασης είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη διαδικτυακή ενημέρωση όπως επίσης και με το επίπεδο εκπαίδευσης του θεατή.

Η επιλογή παρακολούθησης δελτίου ειδήσεων διαφέρει επίσης ανάλογα με την πολιτική συμπεριφορά του θεατή. Το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης συγκεντρώνει το δελτίο του ALTER (η έρευνα πραγματοποιήθηκε ενόσω μεταδίδονταν κανονικά).

Ακολουθεί ο ANTENNA, η NET, Ο ΣΚΑΙ, και το MEGA σε ποσοστά γύρω απο το 40%. Οι περισσότερες υποομάδες τoυ δείγματος φαίνεται να «προτιμούν» το δελτίο του ALTER ενώ εξαίρεση αποτελούν οι ψηφοφόροι τoυ ΠΑΣΟΚ οι οποίοι παρακολουθούν κυρίως MEGA και ΝΕΤ. Απο την έρευνα προέκυψε πως χρήζουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης τα γρήγορα δελτία ειδήσεων που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις πρωινές εκπομπές την εμπιστοσύνη των περισσότερων υποομάδων συγκεντρώνει ο ΑΝΤΕΝΝΑ (με τον Γ. Παπαδάκη). Εξαίρεση αποτελούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που προτιμούν την πρωινή εκπομπή του MEGA.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Βαμβακά η ποιοτική αξιολόγηση δε συμβαδίζει με την τηλεθέαση.

Υποστηρίζει λοιπόν πως είναι χρήσιμη μια πιο διεισδυτική διερεύνηση στο «γούστο» των τηλεθεατών για την αντιμετώπιση της κρίσης των τηλεοπτικών μέσων. Οι τηλεοπτικές προτιμήσεις των θεατών υπολογίζονταν πάντα απο την καταγραφή των δεικτών θεαματικότητας γεγονός που όπως απέδειξε η έρευνα δεν έχει άμεση σχέση με το τι θεωρείται άξιο εμπιστοσύνης.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου