Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

"Η Ελλάδα είναι το 17ο γερμανικό κρατίδιο"

Με άρθρο του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ο Peter Ehrlich χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το «17ο γερμανικό κρατίδιο». Στο εν λόγω άρθρο, ο Ehrlich εξηγεί ότι «στα τέλη Ιουνίου η Καγκελάριος Μέρκελ θα ζήσει μία από τις πιο...
δυσάρεστες στιγμές της κυβερνητικής της θητείας, καθώς θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν αποδείχθηκε αρκετό».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η ανάγκη παροχής επιπλέον κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι δεδομένη και αναφέρει ότι αυτό που πλέον μένει είναι η παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2012 στις αγορές.

Σύμφωνα με τον Ehlrich, οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα συμμετέχουν στην χρηματοδότηση της χώρας μας ούτε μετά το 2013. Κατά τη γνώμη του τα κράτη, τα κρατικά fonds και οι κρατικές τράπεζες θα είναι οι βασικοί δανειστές της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

«Θα ήταν πολύ καλύτερο, αν η Μέρκελ από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει απερίφραστα ότι θα στηρίξει το Ευρώ με κάθε τίμημα, πράγμα που σημαίνει εν προκειμένω ότι η ΕΕ θα αναλάβει όλα τα χρέη της Ελλάδας μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Αναπόφευκτη θα ήταν σε αυτό το πλαίσιο η έκδοση ενός Ευρω-ομολόγου. Μολονότι η ΕΕ θα τρεπόταν ουσιαστικά σε αναδιανεμητική ένωση, αυτή η λύση θα εξασφάλιζε την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας», τονίζει ο Ehlrich.

Στη συνέχεια του κειμένου εκτιμάται ότι «τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις προαναγγελθείσες ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις Ευρώ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση του χρέους το 2025 σε ποσοστό κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Η αύξηση των εξαγωγών και η ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της διαρκούς χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω της ΕΕ, θα επιτρέψουν την εισροή κεφαλαίων στη χώρα».

Αναφορικά με τη διαπίστωση ότι με αυτόν τον τρόπο θα δινόταν το «κακό παράδειγμα» ως προς τη δημοσιονομική διαχείριση, ο Ehrlich αντιμετωπίζει το επιχείρημα ως εξής: «οι χώρες-δανειστές της Ελλάδας θα είχαν διαρκή πρόσβαση στις αποφάσεις της ελληνικής πολιτικής και θα μπορούσαν να επιβάλουν και κυρώσεις σε περίπτωση παραπτώματος.

Όλα αυτά σαφώς συνεπάγονται κόστος για τη Γερμανία, πολύ μικρότερο όμως από το κόστος της χρεοκοπίας της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την Ελλάδα καλύτερα από το μικρότερο και πιο υπερχρεωμένο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βρέμη», καταλήγει ο Ehrlich.

πηγή-madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου