Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Αναδρομικά ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ ζητούν οι συνταξιούχοι βουλευτές


"Σε οποιονδήποτε πολίτη να έδιναν λεφτά, θα τα έπαιρνε...Το τι θα τα κάνω δεν ενδιαφέρει κανέναν, είναι δική μου υπόθεση", είπε σε δήλωση της που μετέδωσε πριν από λίγο το ΜΕΓΚΑ, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη, μία εκ των συνταξιούχων βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά ύψους 250 χιλιάδων ευρώ.
Συνολικά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΜΕΓΚΑ έχουν προσφύγει για να πάρουν τα αναδρομικά, 300-350 βουλευτές σε σύνολο 850.

Την διεκδίκηση των αναδρομικών αποκάλυψε μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπάρχουν-όπως είπε- τρείς κατηγορίες βουλευτών.

Η πρώτη είναι μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007.Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.

Τέλος υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της «Ελευθεροτυπίας» αν πάρουν αυτά τα χρήματα, συνολικώς το ποσό θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
  
Η υπόθεση εκκρεμοδικεί από το 2.003, όταν οι δικαστικοί είχαν πάρει τότε να αναδρομικά τους, και βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποφασίσει για το αν θα δοθούν και μάλιστα αν θα δοθούν και στους  εν ενεργεία βουλευτές.

Να θυμίσουμε ότι με απόφαση της Βουλής επί προεδρίας Σιούφα οι εν ενεργεία βουλευτές  δεν θα ελάμβαναν αναδρομικά, ακόμη και αν είναι θετική η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάτι που θύμισε χθες και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Βεβαίως για τους συνταξιούχους βουλευτές , τα χρήματα αυτά μπαίνουν  στο «ταμείο» από όπου ο κάθε δικαιωμένος βουλευτής μπορεί-κάποια «ήρεμη» στιγμή- να λάβει τα αναδρομικά του.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, καθώς πάγωσαν" οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικούς (αλλά υπάρχουν οι Επιτροπές).

Πηγή-lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου