Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το «Discovery» βγήκε σε σύνταξη


Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Discovery» συνταξιοδοτείται μετά από σχεδόν 30 χρόνια «καριέρας» στο διάστημα. Ο πιο παλιός υπάλληλος της NASA ήταν μέσα στο διαστημικό λεωφορείο όταν αυτό προσγειώθηκε μετά την τελευταία του και 39η κατά σειρά αποστολή του, αναφέρει το AP.
Το «Discovery» πέταξε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 24 Φεβρουαρίου για να παραδώσει προμήθειες και μία εξωτερική πλατφόρμα ανταλλακτικών. Η αποστολή του ολοκλήρωσε τη κατασκευή του αμερικανικού τμήματος του σταθμού. 

Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να παραδοθεί και το τελευταίο ρωσικό εργαστήριο, το οποίο θα ολοκληρώσει το διεθνές έργο αξίας 100 δισ. δολαρίων, που υλοποιείται από 16 χώρες.
Προς τιμήν της τελευταίας πτήσης του, οι 6 αστροναύτες επί του σκάφους, με επικεφαλής τον διοικητή Steven Lindsey, ξύπνησαν για πρώτη φορά στην ιστορία του διαστημικού λεωφορείου με ζωντανή μουσική από το διαστημικό κέντρο στο Χιούστον. 

Το συγκρότημα «Big Head Todd» εκτέλεσε το «Blue Sky», που γράφτηκε ειδικά για το διαστημικό λεωφορείο.

Μόλις αποσυνδέθηκε από το σταθμό, το «Discovery» έκανε έναν τιμητικό γύρο πριν ξεκινήσει για τη Γη. Η NASA μεταδίδει ζωντανά το πώς το «Discovery» πετά πάνω από τον Ατλαντικό και τη Σαχάρα και μετά από λίγα λεπτά πάνω από τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ιταλία.

Ο διευθυντής των πτήσεων διαστημικών λεωφορείων Brian Louny, ο οποίος σύντομα θα αφήσει την NASA, αποχαιρέτησε το πλήρωμα από τη Γη. Ο διευθυντής σχεδόν δάκρυσε καθώς το προσωπικό στο Χιούστον τον χειροκροτούσε όρθιο. 

Μόλις γυρίσει πίσω στο Διαστημικό Κέντρο «Kennedy», το «Discovery» θα αποσυρθεί από την επιχειρησιακή λειτουργία και στη συνέχεια θα εκτίθεται στο Μουσείο του Ινστιτούτου «Smithsonian». Τα άλλα δύο διαστημικά λεωφορεία – «Endeavour» και «Atlantis» θα κάνουν από μία ακόμη πτήση, και στη συνέχεια θα αποσυρθούν και αυτά.
Το «Discovery»

*Είναι το παλαιότερο διαστημικό λεωφορείο της NASA. Η πρώτη του πτήση ήταν το 1984.

*Έχει το όνομα δυο διάσημων ναυτικών πλοίων. Καπετάνιος του ενός ήταν ο Henry Hudson. ηταν εκείνος που στο 1610-1611 έψαχνε βορειοδυτικό πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού.

* Κατά τη διάρκεια της 27χρονής υπηρεσίας του, πέρασε συνολικά 240 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε 39 αποστολές

*Κύρια αποστολή του – τον Απρίλιο του 1990 – να βγάλει στο διάστημα το τηλεσκόπιο «Hubble».

*Συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση της κλειστής διαδρομής με το ρωσικό διαστημικό σταθμό «Mir», το 1995

*Πετάει 13 φορές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μαζί του ταξιδεύουν 184 αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένου και του 77χρονου John Glenn

Πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου