Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μείωση των εισακτέων φοιτητών προωθεί το υπ. Παιδείας


Το υπουργείο παιδείας προσανατολίζεται στη μείωση μέχρι και 20% των πρωτοετών φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας. Αυτή η κίνηση οφείλεται στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται και στην περικοπή έως και 35% των κρατικών κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και οι προτάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, που ζήτησαν περικοπή των εισακτέων ακόμη και πάνω από 50%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η συνολική μείωση των πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαικό έτος 2011-2012 θα κινηθεί γύρω στο 10%, με αποτέλεσμα o τελικός αριθμός να είναι περίπου 80.000 από 88.165 που ήταν τη φετινή χρονιά.

Τη μεγαλύτερη μείωση των εισακτέων ζητά το πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι διδάσκοντες επιθυμούν ο αριθμός των φοιτητών να ανταποκρίνεται στην «αναλογία φοιτητών-διδασκόντων» και στις υποδομές των ιδρυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο παιδείας προωθεί ένα νέο σύστημα μεταγραφών, σύμφωνα με το οποίο όσοι πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια θα μεταγράφονται βάσει της βαθμολογίας τους. Η πανεπιστημιακή κοινότητα βλέπει θετικά τις παραπάνω αλλαγές κρίνοντας ότι έτσι «θα ανασάνουν τα κεντρικά ΑΕΙ»

Πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου