Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εξαφάνιση της θρησκευτικότητας λόγω κοινωνικής χρησιμότητας

Έρευνα βασισμένη σε στοιχεία απογραφών από εννέα χώρες, δείχνει ότι η θρησκεία αποτελεί πλέον «είδος υπό εξαφάνιση» για λόγους κοινωνικού status. Με τον τρόπο που επιλεγόταν –και συνεχίζει να επιλέγεται- από τους ανθρώπους μια πιο «ισχυρή» γλώσσα έναντι μιας λιγότερο γνωστής, με σκοπό την...
κοινωνική αναγνώριση και άνοδο, έτσι φαίνεται να λειτουργεί και η επιλογή της «μη θρησκευτικότητας» στις μέρες μας.

Τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκαν οι μελετητές αφορούν τις εξής χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Τσεχία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία. Επίσης χρονικά φτάνουν έως και έναν αιώνα πριν στις απογραφές.

Η μελέτη διαπίστωσε την αύξηση του αριθμού των ατόμων που δεν εκφράζονται από κάποια θρησκεία. Το μαθηματικό μοντέλο της ερευνητικής ομάδας προσπάθησε να φωτίσει τα κοινωνικά κίνητρα πίσω από τις απαντήσεις των ερωτώμενων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στο Dallas των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η θρησκεία προβλέπεται να εξαφανιστεί εντελώς στις χώρες αυτές στο μέλλον.

Ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, ο Daniel Abrams (ερευνητής του Northwestern University) είχε εξαγάγει παρόμοια συμπεράσματα το 2003 σε έρευνά του για την σταδιακή εξαφάνιση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών παγκοσμίως. Στο κέντρο της μελέτης του έθεσε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ομιλητών διαφόρων γλωσσών και την χρησιμότητα της κατανόησης και ομιλίας μιας γλώσσας σε σχέση με μια άλλη.

«Η ιδέα είναι αρκετά απλή», δήλωσε ο Richard Wiener του Research Corporation for Science Advancement. «Εκκινεί από την παραδοχή ότι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πολλά μέλη θα να είναι πιο ελκυστικές και προϋποθέτει ότι οι κοινωνικές ομάδες έχουν ένα κοινωνικό status ή μια κοινωνική χρησιμότητα», προσέθεσε.

«Για παράδειγμα στις γλώσσες, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη χρησιμότητα ή κοινωνικό κύρος για όσους μιλούν ισπανικά αντί της (ετοιμοθάνατης) γλώσσας Quechuan στο Περού», επεσήμανε. Έτσι, «υπάρχει ένα είδος κύρους ή χρησιμότητας και στο να είναι κανείς μέλος ή όχι μιας θρησκείας», πρόσθεσε, συνδέοντας την επιλογή γλώσσας αλλά και θρησκευτικής τάσης με παράγοντες που βοηθούν ή όχι στην κοινωνική άνοδο.

«Σε ένα μεγάλο αριθμό μοντέρνων κοσμικών δημοκρατιών, υπάρχει η τάση ο λαός να ταυτίζει τον εαυτό του ως μη θρησκευόμενο. Στην Ολλανδία ο αριθμός αυτός αγγίζει το 40%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό το συναντάμε στην Τσεχία, όπου ανέρχεται σε 60%», ανέφερε ο κ. Wiener.

Αυτό που αφήνεται βέβαια να εννοηθεί είναι πιθανώς ότι η θρησκεία στις ανθρώπινες κοινωνίες ήταν τους προηγούμενους αιώνες κυρίαρχη, επειδή χρησίμευε ως μέσο για την κοινωνική αναγνώριση και ισχύ. Το ζητούμενο παραμένει ίδιο, απ’ ο,τι φαίνεται, αλλά αλλάζει απλώς ο τρόπος επίτευξης.

Πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου