Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

7 βήματα και παραδείγματα για ένα οικολογικό προϊόν

Τα αποκαλούμενα οικολογικά προϊόντα δεν υφίστανται με την πλήρη σημασία του όρου! Δεν υπάρχει ακόμη προϊόν του οποίου η παραγωγή να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενδείξεις, καθώς και παραδείγματα εταιρειών που αποδεικνύουν, πως....
μια μέρα μπορεί να δημιουργηθεί προϊόν με μηδενική περιβαλλοντική επιρροή. Επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, προσπαθούν να αποδείξουν με νέες παραγωγές τους, πως μπορούν έστω και τμηματικά να δημιουργήσουν ένα καινούργιο και συνάμα ελάχιστα ζημιογόνο προϊόν για το περιβάλλον.

Καινοτομία

Στο μέλλον δεν θα αρκεί η δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων. Αυτά θα πρέπει να ενσωματώνονται πλήρως στις ζωές μας. Παραδειγματικά, οι νέες νανοτεχνολογίες καταφέρνουν να παράγουν ενέργεια από οποιοδήποτε αντικείμενο. Ουσιαστικά, μετατρέπουν και τα πιο απλά αντικείμενα σε εργαλεία αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας.

Χρήση σωστών υλικών

Πολύς λόγος γίνεται για τη χρήση προϊόντων, που περιέχουν PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο). Για την ελαχιστοποίηση χρήσης του, προσπαθούν ακόμα και μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple. Το PVC είναι ένα υλικό που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες προϊόντα. Αυτή είναι η δυσκολία αντικατάστασής του. Κατάσκευαστικές εταιρείες όπως Mohawk, Shaw Industries, Steelcase και Maharam έχουν επιχειρήσει να αντικαταστήσουν το PVC με άλλα υλικά λιγότερο επιβλαβή. Η ουσία βέβαια, θα ήταν να αντικατασταθούν όλα τα επιβλαβή υλικά και όχι μόνο ένα.

Εκπομπές ρύπων

Το περιβάλλον κινδυνεύει από τις εκπομπές αερίων των μεγάλων εργοστασίων. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι εταιρείες παραγωγής χαλιών. Η Milliken & Company προσλαμβάνει ειδικευμένο «οικολογικό» προσωπικό ήδη από τη δεκαετία του 70, που να φροντίζει για τη μείωση των βλαβερών για την ατμόσφαιρα επιπτώσεων. Δεν είναι τυχαίο πως από το 1995 έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και νερού κατα το ήμισυ. Σημαντικό είναι και το γεγονός του περιορισμού χρήσης άνθρακα στην παραγωγή χαλιών, για να μειωθεί το αντίστοιχο ποσό εκπομπής CO2.

Παράδοση και παραλαβή αγαθών

Αναφέρεται σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές, που προσπαθούν να κάνουν αγορές ανακυκλώσιμων ή ανακυκλωμένων προϊόντων, ή ακόμα και σ’ εκείνους που προτιμούν οι αγορές τους να αποσπούν τη λιγότερη δυνατή ενέργειας. Τρία παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που διατίθενται να προσφέρουν στο περιβάλλον είναι:

Netflix: η πιο δημοφιλής εταιρεία ενοικίασης dvd μέσω mail, χρησιμοποιεί ένα σύστημα παράδοσης με το οποίο εξοικονομεί έως και 20% από τα έξοδα αποστολής.

Ikea: έχει καταφέρει με τη χρέωση στις πλαστικές σακούλες και την έκπτωση στις αντίστοιχες πάνινες τσάντες, να ωθήσει τους καταναλωτές στη χρήση των δεύτερων

Blanket-Wrapping: πρόκειται για μέθοδο, που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες επίπλων όπως οι Allsteel, Herman Miller και Teknion κατά την οποία χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά και κουβέρτες για το τύλιγμα και τη συσκευασία των προϊόντων τους.

Χαμηλές επιπτώσεις κατά τη χρήση

Είναι συχνό λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, να αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως από λάμπες φθορίου, που εξοικονομούν ενέργεια και ταυτόχρονα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το αρνητικό βέβαια είναι πως περιέχουν υδράργυρο κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο για ένα σπίτι. Η Phillips για το λόγο αυτό, κατασκεύασε ένα νέο μοντέλο λαμπτήρων (Alto II), που μειώνει τα τοξικά μέταλλα κατά το ήμισυ. Συνδυάζεται λοιπόν εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και ασφάλεια.

Μεγάλη διάρκεια προϊόντων

Παράδειγμα για το συγκεκριμένο βήμα αποτελούν βιομηχανίες επίπλων και πιο συγκεκριμένα καρεκλών, στη Δανία. Κατασκευάζονται καρέκλες με μόνο υλικό, το ξύλο από τα δάση της χώρας. Το κάθε κομμάτι μπορεί να χρειαστεί ώρες για να πάρει το κατάλληλο σχήμα και για επεξεργαστεί κατάλληλα. Παρόλα αυτά, τα στατιστικά φανερώνουν πως η αξία τους έχει μεγάλη διάρκεια. Συγκεκριμένα τα περισσότερα έπιπλα της Δανίας των τελευταίων 2 αιώνων προέρχονται από τα τοπικά δάση.

Αποφυγή ταφής των αποβλήτων

Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε να είναι ανακυκλώσιμα. Από το πιο απλό, μέχρι και το πιο σύνθετο. Ολόκληρα έπιπλα χρειάζεται να προέρχονται από τέτοια υλικά. Ακόμα και προϊόντα, που αποτελούνται από διάφορετικά τμήματα, θα ήταν χρήσιμο το κάθε μέλος ξεχωριστά να είναι ανακυκλώσιμο και να μην περιέχει PVC ή χρώμιο. Παράδειγμα τέτοιο είναι η καρέκλα Zody της εταιρείας Haworth, που είναι σχεδιασμένη για συναρμολόγηση από 98% ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ δεν περιέχει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες, που αποροφόνται ή εκλύονται κατά τη διαδικασία απόρριψής και αποτέφρωσής

πηγή-kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου