Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ έφυγε, ο στρατός ήρθε

Μετά από 18 μέρες επιμονής του αιγυπτιακού λαού, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και παραιτήθηκε από την εξουσία. Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος του αντιπροέδρου της χώρας Ομάρ Σουλεϊμάν, στην κρατική τηλεόραση.

Ο ίδιος με μια μικρή δήλωση ανέφερε ότι την εξουσία πια αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, παραιτήθηκε σήμερα τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα.  Ο ίδιος μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ ανέφερε: «Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα».

Ο κ. Μπαντράουι μέλος της Άνω Βουλής του αιγυπτιακού κοινοβουλίου ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα στις 5 Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σαφουάτ ελ-Σέριφ.

Πανηγυρισμοί από το λαό μετά την αποχώρηση

Τη στιγμή που ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν σε σύντομο μήνυμα του ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ και τους γύρω δρόμους της πρωτεύουσας και ανέμεναν επί ημέρες την είδηση της αποχώρησής του, άρχισαν τους πανηγυρισμούς, τους χορούς, τα τραγούδια.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την παραίτηση Μουμπάρακ

ΤΟ BBC εστίασε το ενδιαφέρον του στη σειρά των γεγονότων όλων των τελευταίων ημερών και μέσω αναλύσεων διεθνολόγων προσπαθούσε να εξηγήσει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην Αίγυπτο.

Το Al Jazeera ήταν ένα από τα πρώτα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδωσαν την τελευταία συνέντευξη του Αιγύπτιου ηγέτη και του αντιπροέδρου της χώρας στην οποία ανακοινώθηκε η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας καινούριας σελίδας για την Αίγυπτο.

Το CNN εστίασε στις 18 ημέρες διαμαρτυριών που ανάγκασαν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν. Παράλληλα, υπάρχουν εκτενή άρθρα σχετικά με την επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο και το «πόσο κομβικές είναι το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει».

Το Associated Press αναφέρει ότι η «Αίγυπτος ελευθερώθηκε».
Οι New York Times έγραψαν: «Η Αίγυπτος “ηρεμεί” μετά την παραίτηση Μουμπάρακ»
Και το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι: «Ο Obama παρακινεί τον Αιγυπτιακό στρατό να εγγυηθεί τη δημοκρατική μετάβαση».

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου