Η αυξημένη ζήτηση την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για φτηνά τριαντάφυλλα από την Κένυα απειλεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της χώρας και εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ξηρασίας. Σύμφωνα με τον Δρ. David Harper, βιολόγο στο πανεπιστήμιο του Leicester, ο οποίος μελετά εδώ και 30 χρόνια τον υδροβιότοπο της λίμνης Naivasha, η αύξηση της ζήτησης για τριαντάφυλλα «στραγγίζει» τη λίμνη.
Το 70% των τριαντάφυλλων που πωλούνται στις ευρωπαϊκές αγορές προέρχονται από την Κένυα και κυρίως από την πόλη Naivasha, βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι.
«Πολλοί λίγοι από τους αγρότες που στέλνουν τριαντάφυλλα στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για το πώς θα προχωρήσουν στη βιώσιμη ανθοκομία. Οι καλύτερες φάρμες λουλουδιών έχουν εξασφαλίσει πιστοποίηση Fairtrade , γεγονός που σημαίνει ότι από τα κέρδη επωφελείται και το εργατικό δυναμικό με την ανάπτυξη συστημάτων κοινωνικής προστασίας», δήλωσε ο Δρ. David Harper.
«Ωστόσο, οι περισσότερες φάρμες δεν ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το οικοσύστημα της λίμνης Naivasha. Το 70% των τριαντάφυλλων που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται από την Κένυα και κατά βάση από τη Naivasha, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν οικολογική σήμανση. Αυτό πρέπει να αλλάξει για το καλό της βιομηχανίας αλλά και για τη λίμνη και τη χώρα», επισήμανε.
Επισημαίνεται ότι πολλές φορές η προέλευση των τριαντάφυλλων δεν είναι ξεκάθαρη. Εταιρείες που καλλιεργούν φτηνά τριαντάφυλλα προσπαθούν να αποφύγουν την εφαρμογή της νομοθεσίας και τα πωλούν με δημοπρασία στο Άμστερνταμ. Ως εκ τούτου οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα λουλούδια προέρχονται από την Ολλανδία.
πηγή-econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου