Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

H Google επενδύει στην αιολική ενέργεια

Στην αιολική ενέργεια επενδύει η Google και συγκεκριμένα στην κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανοικτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. Η εταιρία, από κοινού με αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο και άλλες επιχειρήσεις, θα διοχετεύσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια μόνο στην πρώτη φάση ενός προγράμματος ύψους περίπου 5 δισ.

Αναλυτικά, πρόκειται να δημιουργηθούν τα θεμέλια για ανεμογεννήτριες συνολικού μήκους περίπου 564 χιλιομέτρων, από τη Νέα Υόρκη ως το Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Η κατασκευή του συστήματος αναμένεται να αρχίσει το 2013 και θα υποστηρίζει την παραγωγή έως και 6.000 MW, ποσότητα ίση με αυτή που θα μπορούσαν να παράξουν πέντε μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικολογικές οργανώσεις εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, ωστόσο αρκετοί προειδοποιούν πως, ως πρώτο στο είδος του, το σχέδιο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς την υλοποίησή του, από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις μέχρι τεχνικά προβλήματα και υπέρβαση του κόστους.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια καλώδια στον Ατλαντικό, όμως κανένα δεν έχει δοκιμαστεί στη μεταφορά ενέργειας από ανεμογεννήτριες.

Αν και η παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι πολύ ακριβότερη σε σχέση με αυτήν που προέρχεται από συμβατικές πηγές, ειδικοί εκτιμούν πως η κατασκευή ενός τέτοιου αιολικού πάρκου είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν οι όλο και μεγαλύτερες ανάγκες της Βορείου Αμερικής σε καθαρή ενέργεια.

Η Google και ο όμιλος Good Energies που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέχουν μερίδιο 37,5% η καθεμία, ενώ με 10% συμμετέχει και η ιαπωνική Marubeni.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου