Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Google : Στο ίντερνετ τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Google ανακοίνωσαν πως θα δημοσιεύσουν στο διαδίκτου τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, καθώς και ένα αρχείο με εικόνες υψηλής ανάλυσης των παπύρων, που έχουν χρονολογούνται 2.000 χρόνια πριν.

Το σχέδιο, θα έχει συνολικό κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και έχει στόχο να φέρει δωρεάν στο ευρύ κοινό τα κείμενα αυτά, που πρέπει να γράφτηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

«Είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη του 20ου αιώνα και πρόκειται να τη μοιραστούμε όλοι μας χάρις στην πιο προηγμένη τεχνολογία του 21ου αιώνα», τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος της ισραηλινής εφορίας Αρχαιοτήτων Πνίνα Σορ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης θα αξιοποιηθεί στα εργαστήρια της υπηρεσίας στις αρχές του ερχόμενου έτους, και οι εικόνες θα ανεβούν στο Ίντερνετ.

«Οι εικόνες θα είναι υψηλής ποιότητας, και η μελέτη τους με αυτό τον τρόπο θα είναι αντίστοιχη μίας ‘κανονικής’ μελέτης, οπότε θα εξαφανιστεί και η ανάγκη έκθεσης των Χειρογράφων, επιτρέποντας τη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.

Τα Χειρόγραφα αποτελούν τα αρχαιότερα αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου, και περιλαμβάνουν κείμενα από τον 3ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 1ο μ.Χ.

Ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα το 1947. Κάποια μεγάλα τμήματά τους εκτίθενται στο Ισραηλινό Μουσείο της Ιερουσαλήμ.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου