Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Έργα τέχνης με άρωμα... Σελήνης

Μια μικρή μυρωδιά Σελήνης μπορούν να πάρουν οι λάτρεις του διαστήματος μέσω των νέων, πρωτοποριακών έργων τέχνης που τα «ξύνεις και μυρίζουν». Συνεργαζόμενοι με τον αστροναύτη του Απόλλο 16 Τσάρλι Ντιούκ, που είπε πως τα υπολείμματα σκόνης που έμειναν στη στολή του μύριζαν σαν...

«καμένη πυρίτιδα», οι δημιουργοί δημιούργησαν εικόνες που αν τις ξύσεις, αναδεύουν αυτή τη μυρωδιά.

Ο Στίβεν Πιρς βασίστηκε στην περιγραφή του Ντιούκ, αλλά και σε άλλες επιστημονικές μελέτες για την επιφάνεια του φεγγαριού για να δημιουργήσει τη σωστή ελαφριά οσμή Σελήνης. Μετά τη μετατροπή της μυρωδιάς στο εργαστήριο σε μελάνι, Βρετανοί τυπογράφοι εκτύπωσαν 300 μόλις εικόνες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 35 έως 270 λίρες.

Ο Σου Κορκ, μαθητευόμενος τυπογράφος του στούντιο Edinburgh Printmakers σημειώνει πως «ψάχναμε ιδέες όταν θυμηθήκαμε ένα άρθρο που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της NASA, όπου βρήκαμε ορισμένες από τις περιγραφές των αστροναυτών για το πως μύριζε η Σελήνη εξαιρετικά ενδιαφέρουσες».

«Η σκόνη περιγράφεται ως ένα είδος πυρίτιδας όσον αφορά τη μυρωδιά της και καθώς αρκετοί αστροναύτες θα έχει χρειαστεί να μάθουν να χρησιμοποιούν όπλα, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια αρκετά αξιόπιστη περιγραφή», προσθέτει.

Οι τυπογράφοι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα έντυπο που το «ξύνεις και μυρίζει», οπότε αναζήτησαν ένα ερευνητικό χημικό που κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Ντιούκ. «Ήταν η δική του περιγραφή που βοήθησε στη σύνθεση της οσμής».

Ο Τσάρλι Ντιούκ ήταν 10ος αστροναύτης του Απόλλο 16 που περπάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης το 1972.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου