Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Η πολιτική της µπαρούφας

Του Ι. Κ.  Πρετεντέρη από tanea.gr

ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΡΙΝ από µερικούς µήνες όταν η Ελλάδα αντιµετώπιζε τη δυσπιστία των διεθνών αγορών και έπεφτε το ευρώ. Τότε, διάφοροι επιτήδειοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα είναι (περίπου) θύµα διεθνούς συνωµοσίας των κερδοσκόπων. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ λόγο να την πέσουν ειδικά στην Ελλάδα; τους ρωτούσες. Ο πραγµατικός στόχος τους δεν είναι η Ελλάδα, σου απαντούσαν, είναι το ευρώ.

Οι κερδοσκόποι έχουν ποντάρει και το πουκάµισό τους στην ισοτιµία ένα ευρώ για ένα δολάριο και κάνουν ό,τι µπορούν για να ρίξουν το ευρώ.

ΠΕΡΑΣΕ η φασαρία και την περασµένη εβδοµάδα το ευρώ έκλεισε σε ισοτιµία 1,38 µε το δολάριο  την υψηλότερη του τελευταίου εξαµήνου και οριακά πιο κάτω από την υψηλότερη της διετίας! Την ίδια στιγµή, η στάση των αγορών απέναντι στις ασθενείς χώρες του ευρώ παραµένει ουσιαστικά αµετάβλητη.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό; Κάτι πολύ απλό. Είτε οι κερδοσκόποι έχουν χάσει τα πουκάµισά τους στο ποντάρισµα είτε δεν υπήρξε καµία συνωµοσία. Και επειδή δεν έχω ακούσει έως τώρα να πηδούν οι σπεκουλαδόροι στη Γουόλ Στριτ από τα παράθυρα, µάλλον η «συνωµοσία των κερδοσκόπων» ήταν µια µπαρούφα εσωτερικής κατανάλωσης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ, ΛΟΙΠΟΝ, η µπαρούφα µέθοδο άσκησης πολιτικής; Φαίνεται πως ναι. Και, µάλιστα, διαδεδοµένη. Χθες, ας πούµε, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ζήτησε να ανοίξουν οι προσωπικοί λογαριασµοί (!) όσων διετέλεσαν ταµίες των κοµµάτων για όλη τη χρονική περίοδο που εξετάζει η Επιτροπή.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό; Επί της ουσίας, τίποτα  άντε να ανοίξεις τόσους λογαριασµούς, να βγάλεις τόσους ανθρώπους στη σέντρα και να τους βάζεις να απολογούνται για κάθε ποσό που αυτό το διάστηµα µπήκε στον λογαριασµό τους! Αλλά ακούγεται καλά από όσους ανόητους θέλουν να νοµίζουν ότι το «µαύρο χρήµα» διακινείται στην πολιτική µε ονοµαστικά τραπεζικά εµβάσµατα και δελτία παροχής υπηρεσιών.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ, παραφράζοντας τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η µπαρούφα δεν είναι πολιτική, είναι µπαρούφα. Και αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται  µε πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των κερδοσκόπων!

ΕΙΠΑ ΘΑΤΣΕΡ... Στο Ηνωµένο Βασίλειο το έλλειµµα βρίσκεται στο 11%. Η κυβέρνηση ετοιµάζεται για δραστική περικοπή του. Πώς κατανέµει την περικοπή; 80% στη µείωση δαπανών, 20% στην αύξηση των εσόδων.

ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ, ο νέος ηγέτης των Εργατικών δεν προανήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για τις περικοπές όταν γίνει κυβέρνηση. Συµφώνησε απολύτως στην ανάγκη περιορισµού του ελλείµµατος αλλά τον κατανέµει 50% στη µείωση των δαπανών και 50% στην αύξηση των εσόδων. Βαρετές λεπτοµέρειες, θα µου πείτε. Ναι αλλά αυτό λέγεται πολιτική αντιπαράθεση ουσίας. Που δεν έχει το τζέρτζελο της µπαρούφας, συµφωνώ.

"Δεν έχω ακούσει έως τώρα να πηδούν οι σπεκουλαδόροι στη Γουόλ Στριτ από τα παράθυρα, µάλλον η «συνωµοσία των κερδοσκόπων» ήταν µια µπαρούφα εσωτερικής κατανάλωσης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου