Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Νόμπελ Φυσικής για το πιο λεπτό υλικό στον κόσμο

Στον ολλανδό Αντρέ Γκέιμ και τον ρωσοβρετανό Κονσταντίν Νοβοσέλοφ θα απονεμηθεί φέτος από κοινού, το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2010 για "τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο".
Το γραφένιο, το πιο λεπτό υλικό στον κόσμο δημιουργήθηκε το 2004, όταν ένα φύλλο άνθρακα «εμφυτεύτηκε» μέσα σε μια ταινία που έχει πάχος ίδιο με αυτό ενός ατόμου.
Η ταινία αυτή είναι τόσο λεπτή που θα πρέπει να τοποθετηθούν 200.000 τέτοιες ταινίες τοποθετημένες η μία επάνω στην άλλη ώστε το τελικό σύνολο να έχει πάχος ανάλογο με αυτό μιας  ανθρώπινης τρίχας.
Το υλικό αναμένεται να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως το 2020 και μάλιστα πηγαίνει πέρα και από τα όρια της νανοτεχνολογίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γραφένιο θα έχει συμμετοχή σε πλήθος εφαρμογών. "Πρόκειται για έναν νέο, εντελώς καινούργιο τύπο τεχνολογίας. Ακόμη και ο όρος νανοτεχνολογία δεν είναι σωστός για να περιγράφουμε αυτές τις μεμβράνες.

Η επόμενη και πιθανώς μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη χαμηλού κόστους παραγωγή αυτών των μεμβρανών και σε μορφές τέτοιες που να μπορούν να έχουν άμεση χρήση και μάλιστα σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας", αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο καθηγητής Andre Geim.

πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου