Του Τάσου Τέλλογλου από το protagon.gr
Η έρευνα της δικαιοσύνης και της Βουλής για τη Siemens έχει εδώ και μία διετία τουλάχιστον εκτροχιαστεί σε θέματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη λειτουργία και τους αποδέκτες των χρημάτων των «μαύρων ταμείων». Αυτό συμβαίνει διότι σε μεγάλο βαθμό για να αποφευχθεί ο σκόπελος της παραγραφής, εντάχθηκε στη λογική του νόμου 1608/50 «Περί καταχραστών του ελληνικού δημοσίου», ώστε να μην είναι παραγεγραμμένα τα αδικήματα και να μπορούν οι εισαγγελείς να κάνουν την έρευνά τους.
Ο νόμος αυτός διαφέρει από το νόμο για το «απλό» υπηρεσιακό αδίκημα της δωροδοκίας διότι προϋποθέτει ζημιά του ΟΤΕ ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού συναλλάχθηκε με τη Siemens.
Κι όμως, 4 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, το δημόσιο όχι μόνο δεν μπορεί να αποδείξει τη ζημιά, αλλά ούτε καν οι φορείς του με μεγαλύτερη εξειδίκευση, όπως πρόσφατα τα νοσοκομεία (Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας) αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, γιατί τέτοια είναι, όπως ο ΟΤΕ.
Δύο τινά λοιπόν συμβαίνουν, είτε δεν υπήρξε ζημιά (δηλαδή με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν υπήρχε άλλο αντίστοιχο προϊόν που να είναι φθηνότερο) είτε υπήρχε και δεν είναι τεχνικά εξακριβώσιμη όπως γράφουν οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας στο από 16 Σεπτεμβρίου 2010 πόρισμα που απέστειλαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, συμπέρασμα που αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ.
Ό,τι και να συμβαίνει η ιστορία της ζημιάς ένα πράγμα δείχνει, ότι λείπει το «εργαλείο»για να εγερθούν αποτελεσματικά αξιώσεις, όχι μόνο κατά της γερμανικής εταιρείας, αλλά και για να προχωρήσει η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.
Η τελευταία «απλή» δωροδοκία, χωρίς τις επιβαρυντικές περιστάσεις του 1608/50, που εμφανίζεται με βάση την κίνηση των λογαριασμών του Γ.Σκαρπέλη, είναι πίσω στο 2002 με ένα έμβασμα από μια εταιρεία του Ντουμπάι προς τον λογαριασμό «Φραντς», μοιάζει μάλλον παραγεγραμμένη. Δεν είναι δυνατόν να κρατιέται μια υπόθεση ανοιχτή, χωρίς απάντηση στο βασικό ερώτημά της. Στο κράτος δικαίου αν δεν μπορεί να απαντηθεί η υπόθεση πρέπει να κλείσει, αν υπάρχει τρόπος να απαντηθεί πρέπει να απαντηθεί. Όχι όμως σε 10 χρόνια, αλλά τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου