Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νέες μορφές των ΜΜΕ και η αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής παιδείας, της Χ. Πουλίδου

Της Χ. Πουλίδου στην Αυγή της 21/9/2010

Τα blogs, που διαδίδουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις φρέσκες ειδήσεις, αποτελούν αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης; Οι πολίτες, που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενημερώνονται σε κατανοητή γλώσσα σε θέματα που τους απασχολούν; Τα ΜΜΕ αντιλαμβάνονται την Ε.Ε. ως δεξαμενή αλίευσης ειδήσεων ή ως χώρο παραγωγής πολιτικών και ιδεών, που απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία για να φτάσουν στον τελικό παραλήπτη;

Τα ερωτήματα αυτά θίγει μια ενδιαφέρουσα έκθεση που υποβλήθηκε στην Ευρωβουλή από τον (Δανό Φιλελεύθερο) Μόρτεν Λέκεγκαρντ και που έχει ως κύριο θέμα της τη διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας».

Με αφετηρία τη διαπίστωση πως «η έλλειψη ενημέρωσης είναι ένας από τους κύριους λόγους της αποχής και της δυσπιστίας των πολιτών έναντι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων» αλλά και την ανάδειξη της αρχής που λέει ότι «η δημοσιογραφία αποτελεί σημαντικό στοιχείο μέτρησης της δημοκρατίας», ο συντάκτης της έκθεσης σημειώνει ότι, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια περίπλοκη οντότητα που «δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί», ενώ υπάρχει πάντα ανοιχτό ένα παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών από τα κράτη-μέλη προς την Ε.Ε. (για την αρνητική καταγραφή της Ε.Ε. στις εντυπώσεις των πολιτών), θα πρέπει να υποστηριχθεί τόσο η ενημέρωση (που είναι μια μονόδρομη διαδικασία) όσο και η επικοινωνία (που είναι μια αμφίδρομη διαδικασία καθώς εμπεριέχει τον διάλογο).

Στην έκθεση αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στα νέα μέσα ενημέρωσης (twitter, facebook κ.λπ.), που είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες δικτυακής ενημέρωσης. Κατά την έκθεση, αυτά τα νέα μέσα ευνοούν την ταχεία διάδοση πληροφοριών, επιτρέπουν την πολλαπλότητα της έκφρασης και δημιουργούν τις συνθήκες μιας συμμετοχικής δημοκρατίας - καθώς συγκροτούν ένα νέο κοινό, που δεν ενδιαφέρεται για τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, που είναι γεωγραφικά διάσπαρτο, συνδέεται όμως μέσω του κοινού ενδιαφέροντος σε ένα θέμα.

Η χρήση εξάλλου των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης αύξησε σημαντικά τον αριθμό των ενεργών χρηστών, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ωστόσο, μολονότι αναγνωρίζεται ότι η χρήση αυτών των νέων μορφών των ΜΜΕ «προσέδωσε νέα διάσταση στην ειδησεογραφική ενημέρωση», ο εισηγητής προτείνει την κατάρτιση ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς αυτά «δεν παρέχουν πάντα τις αναμενόμενες εγγυήσεις αξιοπιστίας, ενώ η επεξεργασία αυτών των πληροφοριών ενέχει κινδύνους και ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρές δημοσιογραφικές εκτροπές».

Στην έκθεση επισημαίνεται εξάλλου πως, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν «πολύ ζωηρές εθνικές δημόσιες σφαίρες», ούτε υπάρχει συνέργεια μεταξύ τους ούτε συγκροτούν από κοινού μιαν «ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα».

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αδυναμία και να διαμορφωθεί το απαραίτητο υπόστρωμα που θα μετεξελιχθεί σε «ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα», η έκθεση επισημαίνει ότι: α) θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα μάθημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «η πλήρης συμμετοχή του σχολείου αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της επικοινωνίας της Ε.Ε.», β) τα πολιτικά κόμματα, που έχουν πρωταρχικό ρόλο στην ενθάρρυνση του δημόσιου διαλόγου, θα πρέπει να αναβαθμίσουν στα προγράμματά τους τα ευρωπαϊκά ζητήματα και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας, και γ) η αναζήτηση των «βέλτιστων πρακτικών» στη δημοσιογραφική λειτουργία είναι απαραίτητη, λόγω του ιδιαίτερου διαμεσολαβητικού ρόλου που έχουν οι δημοσιογράφοι στη διαμόρφωση της δημοκρατικής βούλησης και της κοινής γνώμης.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι «οι νέες γενιές μεγαλώνουν με δεδομένη την ύπαρξη της Ε.Ε.», η έκθεση υπογραμμίζει πως απαιτείται πλέον η διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής παιδείας» - που θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας, θα συνδέει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις με τον αντίκτυπό τους σε εθνικό επίπεδο, θα συνδυάζει την ευρύτερη εικόνα με την κατάσταση στο τοπικό επίπεδο και θα επιτρέπει την «οικειοποίηση των ευρωπαϊκών αξιών» από τους πολίτες.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου