Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο νέος Internet Explorer στις οθόνες σας!

Η Microsoft λάνσαρε τον καινούργιο Internet Explorer 9

Με την έναρξη της παρουσίασης του IE9, οποιοσδήποτε αισθάνθηκε "προδομένος" από το γίγαντα του λογισμικού, ονόματι Microsoft, στο παρελθόν κατάλαβε πως αυτή η έκδοση του φημισμένου browser θα είναι διαφορετική.
Πέρα από τις τεχνικές ικανότητες οι οποίες είναι πέρα από απλές αλλά και καινούριες, η κα Κική Καρακατσάνη και ο Patrick Malone εστίασαν την προσοχή των παρευρισκομένων στο "hardware acceleration". Αυτό που υποδεικνύει αυτό είναι την δυνατότητα επιτάχυνσης του ίδιου του browser μέσω της GPU (κάρτας γραφικών) για γρηγορότερη και ευκρινέστερη διαδραστικότητα με τον Explorer.

Μέσα στα demos τα οποία παρουσίασαν εμφανίστηκαν και πολλά benchmarks (τα οποία αν και σχεδιασμένα από τη Microsoft έχουν ανοικτό κώδικα για τους μη πεπεισμένους), τα οποία απέδειξαν την υπεροχή της beta έκδοσης του browser σε σχέση με το Firefox Beta 6 και το Google Chromium (επίσης σε beta αυτή τη στιγμή). Όχι μόνο γινόταν η μετάβαση πιο γρήγορα μέσω του δραστήριου acceleration αλλά και πιο ομαλά.

Εν συνεχεία επέδειξαν τα πιο απτά και προσγειωμένα στοιχεία της νέας αυτής έκδοσης.

-Τα λεγόμενα "Pinned Sites" παραδείγματος χάρη, θα δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει πρόσβαση στα site του μέσω του Windows Taskbar (γραμμής εργασίας) έτσι ώστε να μπορεί απλά, γρήγορα και εύκολα να τα ανοίγει χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιεί τον browser.

-Τα "Jumplists". Ιδού μία ιδέα η οποία είναι εκτός από χρηστική και πολύ ενδιαφέρουσα. Στο tab της ιστοσελίδας στη γραμμή εργασίας, μπορεί κάποιος με δεξί κλικ να ενεργοποιήσει ένα αναδυόμενο παράθυρο το οποίο θα δείχνει όλες τις ενότητες ενός site τις οποίες θα έχουν επιλέξει οι coders της ιστοσελίδας να φαίνονται.

-Τα "tear-off tabs" των οποίων η χρηστικότητα μεγιστοποιείται μέσω του Windows Aero και επιτρέπει τη σύγχρονη παρακολούθηση δύο ιστοσελίδων επάνω στην επιφάνεια εργασίας, σαν κανονικά παράθυρα εφαρμογής.

Σε θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και αξιοπιστίας ο Explorer δεν υστερεί. Το νέο φίλτρο SmartScreen (το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί εάν το επιθυμεί ο χρήστης), δίνει μία διάσταση ασφαλούς περιήγησης έχοντας ως σύμμαχο το "SmartScreen download reputation" το οποίο εμφανίζει αυστηρές προειδοποιήσεις σε περίπτωση κακόβουλου λογισμικού και σιωπά σε συνηθισμένης και ευρείας χρήσης αρχεία.

- Το "Add-on Performance Advisor" ειδοποιεί τον χρήστη για τυχόν add-ons τα οποία επιβραδύνουν το πόσο γρήγορα φορτώνει ο browser και μπορούν με την άδεια του χρήστη στην εκκίνηση του IE9 να τα απομακρύνουν, η εάν προτιμά ο χρήστης, να κρατηθούν.

Άξιο λόγου είναι πως όλος ο Explorer έχει σχεδιαστεί από την αρχή  και με κώδικα HTML 5 ενώ υποστηρίζει SVG, CSS3 και άλλα διαδικτυακά πρότυπα.

Υπάρχουν όμως πάντα δύο πλευρές σε ένα νόμισμα, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την υπερ-κατανάλωση μπαταρίας στα laptops και στα notebook λόγω του ότι ο browser συνεργάζεται με την κάρτα γραφικών για να πραγματοποιήσει το acceleration, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, η καινούρια αυτή έκδοση του IE9 δεν είναι συμβατή με Windows XP το οποίο σημαίνει πως μερικές δημόσιες υπηρεσίες που μπορεί να θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν θα χρειαστεί να εκσυγχρονιστούν, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί κοστοβόρο στον καιρό που διανύουμε.

Παρόλα αυτά, ο browser φαίνεται να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Το τελικό ερώτημα είναι εάν θα ανταποκριθούν οι αντίπαλοι Chromium και Firefox και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της "μάχης" αυτής που φαίνεται να έχει ανάψει για τα καλά. Σίγουρα, ως καταναλωτές και χρήστες, γκατζετάκηδες και μη, ο ΙΕ9 είναι μία πολύ καλή επιλογή, ακόμα και εώς beta.

Ίδωμεν..

πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου