Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Μεταξύ φάρσας και τραγωδίας η περαίωση

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε χθες την πρόταση για την «τελευταία» περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Πρόκειται για τη δέκατη «τελευταία» περαίωση στη διάρκεια της τελευταίας 30ετίας. Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και καταλήγουν σε ένα θλιβερό πάρε-δώσε με τους φοροφυγάδες, που έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
 
Χαμένη τριετία
Πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι «υπήρχαν τα λεφτά» και πως αρκούσε η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής για να γεμίσει το δημόσιο ταμείο και να επιτευχθεί η οικονομική ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος.

Ένα χρόνο μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν την αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού -ο οποίος ελέγχεται πολιτικά και συνδικαλιστικά από το ΠΑΣΟΚ- να συμβάλει στον περιορισμό της μαζικής φοροδιαφυγής και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου με βάση τον προγραμματισμό του μνημονίου.

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε ακόμη μία «τελευταία» περαίωση, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν. Η προκαταβολή θα είναι το 20% του συνολικού ποσού, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων ορίζεται σε 24 και το ελάχιστο ποσό φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία β’ κατηγορίας στα 500 ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έκαναν τίποτα στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της νέας τετραετίας για να περιορίσουν τη μαζική φοροδιαφυγή και τώρα δεσμεύουν την επόμενη διετία σε ένα χαμηλής ποιότητας πάρε-δώσε, το οποίο δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα και θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερα ελαστικής φορολογικής συνείδησης.

Κίνδυνος χρεοκοπίας

Η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει θεαματικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς να επιτύχει ανάλογη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Γενική είναι η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα αποφεύγοντας τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας.

Από τη στιγμή που η πολιτική που εφαρμόζεται δεν εξασφαλίζει τη σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αυξάνονται οι πιθανότητες για χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλαπλασιάζονται οι σχετικές αναλύσεις στα έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, εφόσον με την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, το φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε πλήρη αποσύνθεση και τις δημόσιες δαπάνες σε κρίσιμους τομείς να παραμένουν σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιήσουμε τις απαιτήσεις των πιστωτών μας.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στη σημερινή κρίση αδυνατεί να μας βγάλει από αυτή. Παραμένει πρόχειρο και φαύλο, ενώ ο πολιτικός, κομματικός ανταγωνισμός στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση ενός νέου ξεκινήματος με βασικά χαρακτηριστικά την αξιοκρατία, τον επαγγελματισμό, την αυστηρότητα και την αποτελεσματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου