Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Με επιστολή απαντά στην κλήτευση ο Κ.Καραμανλής

Απαντητική επιστολή στην κλήση που του είχε γίνει από την προανακριτική επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση Βατοπεδίου θα αποστείλει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην εξέλιξη αυτή υπήρξε έντονη αντίδραση από τα τρία μελή, του ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην επιτροπή και οι οποίοι εμμένουν στην αυτοπρόσωπη παρουσία του.

Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση το θέμα αυτό δε θα εξεταστεί μιας κι η πλειοψηφία της επιτροπής θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός τιμά την επιτροπή με την επιστολή του αυτή.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης δήλωσε πως "θα θέλαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία του, δε μας άφησε όμως το περιθώριο καμιάς εναλλακτικής, ήταν αποφασισμένος να στείλει επιστολή". Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για την σύνταξη της επιστολής κλήτευσης ο κ. Τσιρώνης απάντησε πως δε θα άλλαζε τίποτα με μία διαφορετική διατύπωση. "Ήταν μία κανονική κλήση, είπε, με πνεύμα σεβασμού σε ένα πρόσωπο που υπηρέτησε στον υψηλότερο βαθμό τη χώρα".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην Πρωθυπουργός στο υπόμνημά του θα επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις που είχε εκφράσει δημοσίως κατά το παρελθόν, όταν ήταν Πρωθυπουργός. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του το Δεκέμβριο του 2008 ο κ. Καραμανλής είχε αναγνωρίσει ότι "ήταν σκανδαλώδης υπόθεση την οποία αρχικά είχε υποτιμήσει και άργησε να αντιληφθεί τις διαστάσεις της".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Καραμανλή  διατύπωσε, μεταξύ άλλων, την ελπίδα, ότι θα υπάρξει εξακρίβωση της αλήθειας.

«Και για τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, αλλά και για όλους, πρέπει να ισχύουν οι συμπεριφορές, που ισχύουν για όλους τους πολίτες» τόνισε και επισήμανε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή κρίθηκε ότι πρέπει να καταθέσει ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να καλούνται συλλήβδην όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί».

Σημείωσε, δε, ότι όταν υπάρχουν στοιχεία, που τείνουν στην αναγκαιότητα της κλήτευσης, τότε αυτή θα πρέπει να γίνεται και υπογράμμισε, αφενός ότι «η διερεύνηση της αλήθειας δεν μπορεί να χωρέσει σε κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα» και, αφετέρου, ότι «εφόσον υπάρχουν στοιχεία θα καλούνται οι πάντες».

«Αυτό που προξενεί εντύπωση δεν είναι η άρνηση, η οποία ενδεχομένως να συνοδεύεται από φόβο των πρώην πρωθυπουργών να προσέλθουν στις Εξεταστικές Επιτροπές, αλλά η άρνηση των κομμάτων, που φοβούνται την εμφάνιση των πρώην αρχηγών και των πρώην πρωθυπουργών. Κάποια στιγμή, ας καταλάβουν όλοι πως η δημοκρατία τούς αγκαλιάζει όλους και όχι επιλεκτικά κάποιους», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Εξάλλου για την επόμενη Τετάρτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της Προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, οι πρώην υπουργοί Θόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης. Την Τρίτη θα προηγηθεί η κατάθεση των ιερωμένων του Βατοπεδίου, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, ενώ την Πέμπτη έχουν κληθεί για να καταθέσουν οι άλλοι δύο πρώην υπουργοί κ. Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος.

Στο μεταξύ απορρίφθηκε το αίτημα του ΛΑΟΣ να κληθεί ως μάρτυρας στην εξεταστική για την υπόθεση της Siemens και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου